Opiskelijat totuttelevat etäopiskeluun – Myös yliopiston kirjastolle tilanne on uusi | Radio Moreeni 98,4 MHz

Yliopistot ja kirjastot ympäri Suomea sulkivat ovensa koronavirustilanteen vuoksi. Etäopiskelu jatkunee kevään loppuun asti.

Tampereen yliopistossa englannin kieltä ja kirjallisuutta ja Aalto-yliopistossa informaatioverkostoja opiskeleva Teemu Juutilainen kertoo, että opiskelu on lähtenyt käyntiin ”ihan hyvin”.

”Monilla kursseilla on onnistuttu reagoimaan opiskelijoita huomioiden tähän, että olosuhteet muuttuivat nopeasti.”

Etäopiskelun myötä opiskelijoille ovat tulleet tutuiksi esimerkiksi Microsoftin Teams-ohjelma sekä Zoom. Koska yliopiston tilat ovat kiinni, tehdään tentit esimerkiksi Moodle-alustalla tai O365 Formsilla. Juutilainen sanoo, että tilanne on osoittanut sen, että sähköisiä järjestelmiä voisi käyttää enemmänkin kuin ennen poikkeustilannetta.

”Väittäisin, että joillekin kursseille Moodle-tentti, jossa saa käyttää kurssimateriaaleja, sopii paremmin luin luentomuistiinpanojen pänttääminen ja Exam-luokkaan meneminen. Näen, että yliopistossa on kyse siitä, että osaa soveltaa asiaa eikä siitä, että opettelee ulkoa jotkut teoriat ja tenttii ne.”

Kirjastot kiinni

Täysin kivuton muutos ei ole kuitenkaan ollut. Kirjastojen sulkeminen tarkoittaa myös sitä, että kurssikirjoihin on vaikeampi päästä käsiksi. Monilla Juutilaisen käymillä kursseilla on ratkaistu ongelma esimerkiksi tiputtamalla kirjoja pois tai siirtymällä sähköisiin versioihin. Kaikkien kirjojen kohdalla tämä ei ole ollut mahdollista.

”On ollut kursseja, joissa kirjoja ei ole saatavilla kuin fyysisinä versioina”, Juutilainen kertoo.

Tampereen yliopiston kirjastosta on kuitenkin otettu käyttöön kriittisten kirjojen tilaaminen. Painettua kurssikirjallisuutta ja opinnäytetöiden kannalta välttämätöntä aineistoa on mahdollista tilata Hervannan Kampusareenan lyhytlainatilaan.

Tampereen yliopiston oppimisen tietopalveluiden päällikkö Suvipäivi Pöytälaakso-Koistinen kertoo sähköpostitse, ettei kirjastossa pidetty mahdollisena paikallistoimintojen sulkemista. Kirjastolla ei siis ollut varautumissuunnitelmaa, kuten ei Pöytälaakso-Koistisen mukaan muillakaan yliopistokirjastoilla.

”Asioita on ratkottu niiden ilmaantuessa.”

Pöytälaakso-Koistinen kertoo, että palveluratkaisut on tehty lennossa. Asiakaspalautteita on kuultu ja pohdittu, ja niitä on myös pyritty toteuttamaan mahdollisuuksien mukaan.

Tämän hetkisen tiedon mukaan kirjastot ovat kiinni 27.5. asti. Kirjaston verkkopalvelut ovat koko Tampereen korkeakouluyhteisön käytössä.

Syksyä odotellessa

Teemu Juutilainen opiskelee kahdessa yliopistossa, mikä on tuottanut haasteita jo ennen poikkeustilannetta. Tällä hetkellä keskittyminen painottuu Tampereen opintoihin.

Juutilainen jakaa opiskeluarkeaan Instagram-tilillään @teemuteekkari päivittäin.

Juutilainen on päässyt myös huomaamaan erot siinä, miten yliopistot tiedottivat poikkeuksellisesta tilanteesta ja sen aiheuttamista muutoksista.

”Tampereen yliopisto on tiedottanut huomattavasti paremmin ja reagoinut aktiivisesti. Siitä pitää antaa propsit Tampereelle”, Juutilainen kehuu.

Poikkeustila peruutti myös tapahtumat. Tilanne toki mahdollistaa keskittymisen opiskeluihin, mutta syksyä Juutilainen odottaa innolla. Esimerkiksi opiskelijoiden wappu on siirretty syksylle.

”Ehdottomasti odotan syksyä, että pääsee näkemään ihmisiä kasvotusten”, Juutilainen kertoo.

Toimittaja: Petra Viitanen

Otsikkoa muokattu 2.4. klo 14.57.