Opintotuen muutos voi aiheuttaa velkoja | Radio Moreeni 98,4 MHz

Opintotuen muutos voi aiheuttaa velkoja

Tämänhetkisestä opintotuen menoista leikataan 150 miljoonaa euroa. Uuden mallin ongelmana on tuen lainapohjaisuus.

opiskelijoita Kansalaistorilla

Opiskelijat kokoontuivat Helsingissä osoittamaan mieltä opintotuen leikkauspäätöksistä. (Kuva: Elise Tamminen)

Opintotuen tämänhetkinen ajatus on, että puolet tuesta rahoitetaan opintorahalla ja puolet opintolainalla, sanoo Kelan opintotuen pääsuunnittelija Ilpo Lahtinen. Tulevassa mallissa suunniteltu opintorahan määrä on 250 euroa. Opintorahan ja opintolainan suhde muuttuisi. Alle kolmasosa tuesta tulisi opintorahasta ja loput rahoista otettaisiin opintolainana.

”Riskinä mallissa on korkotason nousu. Jos opintolainan korko nousee yli 4 prosentin, valtio alkaa maksaa osaa opintolainan koroista suoraan pankille. Tämä ei välttämättä säästäkään valtion menoja”, Lahtinen sanoo.

Lahtisen mukaan muutos muistuttaa 1970- ja 80-lukujen opintotukimallia. Muutos vaikuttaisi yhtälailla opiskelijoiden velkamäärien kasvuun. Uusi opintotukimalli ei koske asumislisää.

Toimittaja: Sofia Kuisma