Oho! 80-luvulla iltapäivälehdissä poseerattiin rinnat paljaina, sitten herutuskuvat siirtyivät nettiin – ”Siellä kiimainen toimittaja kirjoittaa otsikoita” | Radio Moreeni 98,4 MHz

Puhelinseksi-ilmoitukset katosivat iltapäivälehdistä vuosituhannen alussa. Iltapäivälehdistä väittelevä Pasi Kivioja kertoo Kuuntele tutkijaa -ohjelmassa, miksi iltapäivälehdet siistiytyivät.

Pasi Kivioja työskenteli 2000-luvun alussa yhdeksän vuotta Iltasanomien toimittajana. Kiviojan väitöskirja iltapäivälehdistä tarkastetaan Tampereen yliopistossa lauantaina 2. joulukuuta.

Yläosattomat kansikuvamallit, sisäsivujen puhelinseksi-ilmoitukset ja miestenlehtien mainokset olivat pitkään iltapäivälehtien peruskauraa.

Eivät enää.

Puhelinkontakti-ilmoitukset katosivat lehdistä 2000-luvun alussa. Viimeinen jäänne, Iltalehden Iltatyttö-kuvapalsta, lakkautettiin vuonna 2015.

Mediayrittäjä ja vapaa toimittaja Pasi Kivioja kutsuu muutosta perhelehtimäistymiseksi. Hän väittelee iltapäivälehtien menneisyydestä ja tulevaisuudesta joulukuun alussa Tampereen yliopistossa.

”Jotkut iltapäivälehtien tekijät ovat sanoneet, että lehden pitää olla sellainen, että kun sen heittää olohuoneen pöydälle, ei tarvitse murehtia sitä, että lapset näkevät. Iltapäivälehtien yleisökin on nykyään hyvinkin iäkästä. Suurin lukijaryhmä ovat yli 65-vuotiaat”, Kivioja sanoo.

”Joku nousee auton takapenkiltä, sitten vilahtaa”

Vaikka printti onkin siistiytynyt lukijakunnan vanhentuessa, paljastuskuvat ovat löytäneet uuden yleisön lehtien verkkosivuilta.

”Printtilehdessä vaikuttaa olevan erityyppiset strandardit siitä, mikä on toimituksen linja ja mitä voidaan julkaista”, Kivioja sanoo.

Verkossa jutut perustuvat pääasiassa julkkisten itse ottamiin ja julkaisemiin Instagram- tai somekuviin, joita iltapäivälehdet levittävät eteenpäin lähes sellaisinaan. Myös paparazzien ikuistamat vilautukset julkaistaan vain lyhyillä saateteksteillä.

”Joku nousee auton takapenkiltä, sitten vilahtaa ja sitä äimistellään murrosikäisellä mentaliteetillä, että ohhoh, huhhuh. Siellä kiimainen toimittaja kirjoittaa otsikoita näistä kuvista.”

Sen sijaan printtilehdissä bikini- tai alusvaatekuvat ovat edelleen pääasiassa ammattikuvaajien studiotöitä. Kuvien viereen sijoitetaan henkilöhaastattelu, jossa julkisuudesta tuttu malli kertoo yksityiselästään.

”Kuvat saattaavat olla hyvinkin vihjailevia, mutta siististi esitettyjä. Ne eivät liity haastatteluun millään tavalla.”

Toimittaja: Juho Kankaanpää
Kuuntele koko haastattelu: