Nuohooja Ella Itäranta on naiselle harvinaisessa ammatissa: ”Joskus taloissa yllätytään naisnuohoojan tullessa, mutta aina on alkujärkytyksestä selvitty” | Radio Moreeni 98,4 MHz

Nuohooja Ella Itäranta on naiselle harvinaisessa ammatissa. Hän ymmärtää, ettei likainen ja välillä raskaskin työ kaikkia kiinnosta, mutta löytää työstä myös koko joukon hyviä puolia. Se on itsenäistä ja liikkuvaa, pomo ei höngi niskaan eivätkä päivät ole koskaan samanlaisia.

Ella Itäranta

Kattiloita on monenlaisia, mutta työn periaate on Ella Itärannan mukaan selkeä. ”Savu menee aina jostain sisään ja jostain ulos. Kun sen reittiä seuraa, niin saa kattilan putsattua.” (Kuva: Pia Sivunen)

Ella Itäranta astelee rappuset alas omakotitalon kellariin. Hän on jo ehtinyt puhdistaa katolla hormit, ja nyt on edessä öljykattilan putsaus ja kiukaan nuohous. Katolla oli tilaa, mutta nyt on toisin. ”Välillä ryömitään lauteitten alla nuohousluukun perässä, välillä menet monen kymmenen metrin korkeudessa. Että vaihtelua on”, Itäranta toteaa.

Hänellä on töissään varmat otteet, jotka ovat kehittyneet kokemuksen myötä. ”Kun aukoo luukkuja ja tutkii tulisijaa, niin sieltä se vastaus löytyy. Savu menee aina jostain sisään ja jostain ulos. Kun sen reittiä seuraa, niin saa kattilan putsattua”, Ella Itäranta selvittää.

Nuohousalan Keskusliiton mukaan maamme noin 700 nuohoojasta vain kolmisenkymmentä on naisia. Itäranta ymmärtää syyt. ”Onhan tässä haastavat olosuhteet. On likaa, vaikeita työasentoja ja välillä raskaita kannettavia, on hellettä tai pakkasta, ja ulkona vain on oltava. Ei se monia kiinnosta.”

Nuohoojana reilut kolme vuotta työskennelleen Ella Itärannan houkutti alalle perinteinen käsityöammatti, jossa riittää hyvin töitä. Hän kehuu työtään liikkuvaksi ja itsenäiseksi. Päivän mittaan tapaa monenlaisia ihmisiä, eivätkä päivät ole samanlaisia.

Joskus taloissa yllätytään, kun nuohoamaan tuleekin nainen. ”Mutta aina on alkujärkytyksestä selvitty etenkin kun huomataan, että homma käy. Sitten toivotetaan tervetulleeksi uudelleen”, Ella Itäranta kertoo.

Hänen työpaikassaan ei nuohoojien sukupuoli ole koskaan noussut erityisesti esiin. Pirkanmaan Nuohouspalvelussa työskenteleekin kolme naista nuohoojina.

Toimittaja: Pia Sivunen

Kuuntele Ella Itärannan haastattelu tästä. Näin Itäranta kommentoi tietoa naisten lukumäärästä alallaan: