Nämä potilaat eivät tarvitse anestesiaa tai hengityslaitteita – Tampereen yliopistollisessa sairaalassa kirurgiaa harjoitellaan vainajilla | Radio Moreeni 98,4 MHz

Tampereella sijaitsee poikkeuksellinen koulutuskeskus, joka on Pohjoismaissa ainoa laatuaan. Yliopistollisen sairaalan yhteydessä toimivassa Kirurgian koulutuskeskuksessa lääketieteen opiskelijat ja erikoistuvat lääkärit harjoittelevat toimenpiteitä vainajilla.

Kirurgian koulutuskeskuksen vastuulääkärinä toimii naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Reita Nyberg.

Lokakuun ensimmäisenä perjantaina Tampereen yliopistollisen sairaalan Kirurgian koulutuskeskuksella käy kuhina. Vuonna 2013 perustetun koulutuskeskuksen viisivuotispäivän kunniaksi yliopistollisen sairaalan tiloissa on meneillään juhlasymposium. On puheita, luentoja, kakkua ja yhteistyökumppaneiden näyttely. Kaikkein mielenkiintoisin osuus on kuitenkin opastettu tutustumiskierros itse koulutuskeskuksen tiloihin, jonka aikana pääsee kurkistamaan aitoon koulutustilanteeseen.

”Tässä oikealla puolellani harjoittelee urologian tiimi ja vasemmalla puolellani plastiikkakirurgian tiimi”, Kirurgian koulutuskeskuksen vastuulääkäri Reita Nyberg kertoo leikkaussalissa.

Leikkaussali näyttää hyvin tavanomaiselta, juuri sellaiselta mitä näkee sairaalasarjoissa, mutta jotain silti puuttuu. Anestesia- tai hengityslaitteita ei ole, eikä niitä myöskään tarvita. Tässä leikkaussalissa potilaat nimittäin ovat kuolleita.

Pohjoismaissa ainoa laatuaan olevassa Kirurgian koulutuskeskuksessa erikoistuvat lääkärit pääsevät harjoittelemaan toimenpiteitä vainajilla. Menetelmä on turvallinen, sillä opetustilanteessa erikoistuvat lääkärit voivat tehdä rauhassa kaikki mahdolliset virheet. Virheistä ihminen oppii, Nyberg muistuttaa. Aidossa tilanteessa, elävien potilaiden kanssa, virheille ei kuitenkaan ole sijaa.

Toimittaja: Laura Läspä