Myös veripalvelun toiminnassa tarvitaan nyt erikoisjärjestelyjä – verta kannattaa kuitenkin luovuttaa poikkeustilanteesta huolimatta | Radio Moreeni 98,4 MHz

Tampereenkin veripalvelussa kiinnitetään nyt erityistä huomiota käsien pesemiseen, ja aika kannattaa varata etukäteen. Verta kuitenkin tarvitaan, ja ajanvarauksen kautta luovuttamaan voi päästä jopa vähemmällä jonottamisella.

Suomen punaisen ristin veripalvelu kehottaa luovuttajia käyttämään ajanvarausta toimistoissaan. Ajanvaraus otettiin käyttöön huhtikuun alussa myös liikkuviin tilaisuuksiin. Tämä on koronapandemiaan liittyvä varotoimi, jolla pyritään muun muassa rajoittamaan sitä, kuinka monta luovuttajaa palvelun tiloissa voi olla samaan aikaan.

Tampereen veripalvelutoimisto sijaitsee Koskikeskuksessa. Lisäksi heillä on myös liikkuva palvelu, joka kiertää noin Keuruu-Huittinen-Hämeenlinna-Padasjoki -kokoisen alueen sisällä. Liikkuva piste on auki yleensä kolmena tai neljänä päivänä viikossa alueen eri paikkakunnilla.

Radio Moreeni kävi tutustumassa Tampereen veripalvelun uusiin tiloihin jo heti ensimmäisinä päivinä. Koronakriisin vaatimista erikoistoimista ei tammikuussa ollut vielä tietoakaan. Kuva: Pia Sivunen

”Verta kerätään sairaaloiden tarpeen mukaan. Suunniteltuja kiireettömiä leikkauksia tehdään koronakriisin takia vähemmän, eli verentarve on hieman vähentynyt,” kertoo Päivi Metsola, veripalvelun alue-esimies Tampereella.

Verta tarvitsevat kuitenkin aina esimerkiksi onnettomuuspotilaat, syöpäpotilaat, synnyttäneet ja keskoset.

Verenluovuttajista ei Tampereella ja lähialueilla kuitenkaan ole varsinaista pulaa. Aivan koronaan liittyvien poikkeustoimien alussa luovuttajien määrässä oli notkahdus, joka Metsolaa hieman huolestutti, mutta siitä päästiin yli nopeasti.

Koronan aikana noudatetaan erityistä varovaisuutta

Ajanvarauksen lisäksi veripalvelussa kiinnitetään nyt entistä enemmän huomiota käsien puhtauteen. Luovuttajia kehotetaan pesemään kätensä huolellisesti heti tiloihin tullessa, ja desinfioimaan kätensä ennen välipalojen ottamista sekä tiloista poistuttaessa.

Luovutukseen tulevilla ei saa olla minkäänlaisia flunssaoireita, eikä luovuttaa saa, jos on ollut ulkomailla viimeisen kahden viikon aikana. Veripalvelun tiloihin ei voi myöskään tuoda lapsia tai muita saattajia. Vain verenluovuttajat itse pääsevät sisään.

”Henkilökunnan pitää tietenkin olla myös terveenä töissä. Jos on vähänkään flunssan oireita niin töihin ei saa tulla,” Metsola sanoo.

Ajanvaraus on ollut tarjolla jo aikaisemminkin

Tampereen toimipisteessä ajan varaaminen etukäteen on ollut mahdollista jo useamman vuoden. Liikkuvassa yksikössä se on kuitenkin kokonaan uusi asia. Liikkuvan palvelun ajanvaraukset ovat olleet aikaisemmin käytössä Kuopiossa, ja järjestelmä olisi tullut koko maahan loppuvuodesta, mutta koronakriisin takia sen käyttöönottoa aikaistettiin.

”Hämmästyttävän nopeasti ovat luovuttajat tottuneet tähän uuteen käytäntöön. Ajanvaraukset liikkuvaan ovat lähes täynnä,” Metsola kertoo.

Veripalvelu suosittelee vahvasti ajan varaamista etukäteen, sillä ajan varanneita palvellaan ensin, ja sitten vasta katsotaan, jääkö enää tilaa muille. Varsinkin liikkuva toimipiste on usein täyteen varattu.

Varauksesta on etua myös luovuttajalle, koska odotusajat lyhenevät. Ajanvaraus ei ole tarkka aika, vaan puolen tunnin ikkuna, johon sijoitetaan tietty määrä luovuttajia. Metsolan mukaan uusi käytäntö on toiminut hyvin.

Tampereen veripalvelu on kiinni pitkäperjantaina ja pääsiäisviikonloppuna, mutta auki normaalisti jo maanantaina 13.4. Ajanvaraus tapahtuu veripalvelun verkkosivujen kautta.

Toimittaja: Janne Järvinen