Merkel ei enää pyri puolueensa puheenjohtajaksi, CDU menettää ääniä – kysyimme suurlähettiläältä, mitä Saksan politiikassa tapahtuu | Radio Moreeni 98,4 MHz

Saksan perinteiset hallituspuolueet menettivät kannatustaan lokakuun osavaltiovaaleissa. Suomen Saksan-suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronde sanoo, että ääniä sieppaavat nyt uudenlaiset ”lifestyle-puolueet”.

Saksan politiikassa kuohuu. Liittokansleri Angela Merkel ilmoitti lokakuun lopussa, ettei hän pyri enää joulukuussa CDU-puolueensa puheenjohtajaksi. Merkel on johtanut kristillisdemokraatteja jo 18 vuotta.

Suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronde vieraili marraskuussa Tampereen yliopistossa luennoimassa opiskelijoille.

Viimeksi puolueen suosio mitattiin osavaltiovaaleissa Hessenissä, jossa CDU ja sen sisarpuolue CSU kärsivät tappion. Suomen Saksan-suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronde uskoo, että tappiota selittää laajempi muutos Saksan puoluekentällä.

”Saksassa, kuten kaikissa Euroopan maissa, on ollut jo paljon aikaisemmin käynnissä poliittinen murroskausi, jossa laajat kansanpuolueet ovat menettäneet huomattavasti kannatustaan. Ideologisen vasemmisto-oikeisto-vastakkainasettelun rinnalle on tullut paljon uusia jakolinjoja: liberaali-ei-liberaali, avoin-suljettu, kansallinen-globaali, vapaakauppa-protektionismi.”

Vihreät paikkaa kristillisdemokraattien jättämää aukkoa

Koukku-Ronden mukaan esimerkiksi ulkomaalaisvihamielinen oikeistopuolue AfD eli Vaihtoehto Saksalle on hyötynyt tilanteesta. Toisaalta vihreät on paikannut kristillisdemokraattien jättämää aukkoa.

”Vihreät on ottanut sitä asemaa, mitä kristilliskonservatiiveilla ja varsinkin CDU:lla on ollut sosiaalisessa keskustassa”, Koukku-Ronde sanoo.

Vaikka maahanmuuttoa vastustava AfD ja ympäristö- ja ilmastoasioihin keskittyvä vihreät edustavat tyystin erilaisia arvoja ja toimintamalleja, näkee Koukku-Ronde puolueissa myös jotakin yhteistä.

”Ne ovat ikään kuin lifestyle-puolueita, jotka johdonmukaisesti ajavat jotakin asiaa. Se näköjään palkittiin osavaltiovaaleissa.”

Toimittaja: Juho Kankaanpää