Menestyskankaat syntyivät vahingosta – Timo Sarpanevan tekstiilinäyttely on kunnianosoitus tamperelaiselle osaamiselle | Radio Moreeni 98,4 MHz

Museo Milavidan Ambiente-tekstiilinäyttely tuo yleisön nähtäväksi harvoin esillä olleen tekstiilimalliston. Värikkäät kankaat saivat alkunsa, kun viallinen painokone teki muotoilijan silmää miellyttänyttä jälkeä.

Professori, muotoilija Timo Sarpaneva (1926–2006) tunnetaan monialaisena suunnittelijana, jonka suosikkimateriaaleja olivat erityisesti lasi ja metalli.

Tampereella sijaitsevaan Museo Milavidaan on saatu Sarpanevan harvemmin esillä ollut, kansainvälisestikin menestynyt tekstiilimallisto. Näyttely esittelee värikkäitä kankaita vuodesta 1965 aina 1970-luvun alkuun asti. Suuri osa tekstiileistä on Tampereen museon kokoelmista.

Näyttely on kunnianosoitus muotoilijan ja tehtaan henkilökunnan yhteistyölle sekä tamperelaiselle tekstiilialan osaamiselle.

Värikkäät ja energiset Ambiente-kankaat edustavat 60-luvun näyttävää huippudesignia ja tamperelaista osaamista parhaimmillaan.

Virheestä syntyi menestysmallisto

Ambiente-painotekniikka syntyi vuonna 1965 Porissa Rosenlewin paperitehtaalla.

Väriä vuotavan painokoneen vahingosta syntynyt jälki näytti muotoilija Timo Sarpanevan mielestä kiinnostavalta. Sattuman oikusta syntynyttä uutta painotapaa päätettiin kehittää lisää ja kokeiluja jatkaa paperin lisäksi myös tekstiileille.

Ambiente-tekstiilimalliston painaminen aloitettiin Tampereella, Lapinniemen puuvillatehtaalla seuraavana vuonna. Monikäyttöiset kankaat pääsivät heti kotimaisten markkinoiden suosioon ja herättivät kiinnostusta myös ulkomailla.

Kankaat unohtuivat arkistojen kätköihin

Suurien valmistusmäärien ja laadukkaiden materiaalien ansiosta Ambiente-tekstiilejä on säilynyt runsaasti.

Lapinniemen tehtaan konkurssissa paljon tekstiilejä sekä niiden mallikirjoja siirtyi Tampereen museoiden kokoelmiin ja jäi osin unohduksiin arkistojen kätköihin. Museo Milavidan näyttelyssä mallistoa on esillä museon kokoelmista runsaimmillaan moneen vuoteen. Myös Timo Sarpanevan jäämistöstä on löytynyt jo kadonneeksi luultuja, hyvin säilyneitä kankaita.

Yllätykset ovat ilahduttaneet suuresti muotoilijan puolisoa Marjatta Sarpanevaa, joka on viime vuosina dokumentoinut malliston syntyhistoriaa muun muassa haastattelemalla entisiä Lapinniemen puuvillatehtaan työntekijöitä. Työntekijöiden omakohtaiset muistot ovat esillä näyttelyssä videohaastatteluina.

Näyttely on esillä Milavidassa Näsilinnassa 12.4.2019–2.2.2020.

Toimittaja: Hanne Vuorela