Marjatta Lehtovirta: Liike on taikasauva | Radio Moreeni 98,4 MHz

Marjatta Lehtovirta: Liike on taikasauva

Tamperelainen psykologi Marjatta Lehtovirta kirjoitti pyhiinvaelluksista kirjan, jossa käsitellään niin kulttuuria, historiaa, symboleja, legendoja kuin käytännön ohjeita vaellusta suunnittelevalle. Kirjan lähtökohtana ovat kirjoittajan omat vaelluskokemukset, jotka vaikuttivat häneen syvästi ja saivat hänet kiinnostumaan ilmiöstä laajemmin.

Marjatta Lehtovirta

Marjatta Lehtovirta lähti vaellukselle ensimmäisen kerran vuonna 2000. Kokemus teki häneen syvän vaikutuksen ja sai hänet perehtymään pyhiinvaelluksiin monesta näkökulmasta. (Kuva: Juhani Salmi)

Marjatta Lehtovirta on haastatellut kirjaansa vaelluksilla olleita ihmisiä ja selvittänyt heidän syitään lähteä tielle kulkemaan. ”Kun puhutaan pyhiinvaelluksesta, niin silloin syy varmaankin on uskonnollinen. Voi myös käydä niin, että tie alkaa vaikuttaa, ja vaellukseksi suunniteltu kulkeminen muuttuu pyhiinvaellukseksi. Syitä on monia. Joku lähtee seikkailunhalusta, toinen haluaa parantaa kuntoaan”, hän kertoo.

Marjatta Lehtovirta sanoo kävelyn itsessään jo vaikuttavan ihmiseen. ”Kyllä sen varmaan jokainen tunnistaa, että kun oikein harmittaa tai ärsyttää, ei tarvitse kuin kilometri kävellä, kun jo helpottaa. Ja kun kävelee kymmeniä kilometrejä, ihminen alkaa hakeutua perimmäisten asioiden äärelle. Liike on taikasauva.”

Vaeltajan varusteilla on paitsi käytännöllinen myös symbolinen merkitys. Esimerkiksi sauvan symbolinen merkitys on vapaus. ”Sanotaan, että suojelkoon sauva sinua vihollisilta ja vääriltä teoilta. Sauvan merkitys tunnetaan ympäri maailman. Marsalkalla ja piispallakin on sauva”, Lehtovirta sanoo. Hatun tarkoitus puolestaan on suojata päätä paitsi auringolta myös pahoilta ajatuksilta.

Euroopan suosituin pyhiinvaellusreitti on Camino de Santiago, Pyhän Jaakobin tie. Sen Luoteis-Espanjassa sijaitsevaan Santiago de Compostelaan kulki vuonna 2017 yli 300 000 vaeltajaa. Kaikki reitit johtavat juuri Santiago de Compostelaan, jossa on apostoli Jaakobin hauta.

Toimittaja: Pia Sivunen