Marja Lähteenmäki: Historia osaksi uuden rakentamista | Radio Moreeni 98,4 MHz

Marja Lähteenmäki: Historia osaksi uuden rakentamista

Tammerkosken vanhat tehdasalueet ovat merkittävä osa paitsi Tampereen, myös koko Suomen teollistumisen historiaa. Tammerkosken kansallismaisemasta teollisuusperintönä väitöskirjan tehnyt Marja Lähteenmäki sanoo Tammerkosken alueen olevan koko Tampereen kaupungin identiteetin ydin.

Kehräsaari eli Liljeroosin alue

Kokonaisuudessaan säilytetty Liljeroosin alue on Marja Lähteenmäen mielestä onnistunut esimerkki tehdasrakennusten säilyttämisestä: elävä, toimiva ja intiimin tehdasmiljöön säilyttänyt. (Kuva: Pia Sivunen)

”Vanhoihin tehdasalueisiin, kuten Tammerkosken alue, liittyy sekä työväenhistoriallisia, teollisuushistoriallisia, rakennushistoriallisia että maisemallisia arvoja”, Lähteenmäki sanoo.

Hänen vuonna 2017 tekemänsä väitöstutkimus ”Tammerkosken kansallismaisema teollisuusperintönä: Verkatehtaasta Finlaysoniin vuodesta 1965 vuoteen 2005” tarkastelee tehdasalueiden arvosta ja merkityksestä käytyä keskustelua.

Milloin aikanaan leivän monille tamperelaisille tuoneista tehtaista sitten on tullut teollisuusperintöä? ”Verkatehtaan savupiipun purkaminen vuonna 1977 oli yksi käännekohta. Teollisuusmaiseman konkreettinen menetys sai ymmärtämään alueen arvon”, Marja Lähteenmäki sanoo.

Verkatehtaan tapauksesta sikisi keskustelu tehdasrakennusten hyväksymisestä rakennussuojelukohteiksi. Lähteenmäki huomauttaa, että tehdasrakennusten säilyttäminen ei tarkoita niiden museoimista. Kun suojelua mietitään, keskeistä on rakennusten mielekäs käyttö niin, että niissä on elämää.

Koskenrannan alueilla tässä on Lähteenmäen mielestä onnistuttu vaihtelevasti. ”Paremmin ja huonommin, kohteita on monenlaisia. Kokonaisuus on kuitenkin ainutlaatuinen. Paras vaihtoehto on kokonaisuudessaan säilytetty Liljeroosin alue. Se on elävä ja toimiva, ja intiimi tehdasmiljöö on säilynyt.”

Tampereelle arvosana 8,5

Tampere saa Marja Lähteenmäeltä vanhojen rakennusten säilyttämisestä arvosanan 8,5. Koko ajan kehitytään. ”Esimerkiksi Hiedanrannan suunnittelussa on jo otettu ihan eri tavalla huomioon tehdasrakennukset kuin Finlaysonin alueen suunnittelussa alun perin tehtiin.”

Paljon puhuttaneen vanhan tavara-aseman Lähteenmäki säilyttäisi ja suojelisi sen vanhalla paikalla. ”Uuden asemakaavan lähtökohdaksi on nostettu toimiva liikenneratkaisu. Se kuulostaa siltä, että kulttuuriympäristön suojelu jää toissijaiseksi. Haluaisin kysyä, haluaako Tampere unohtaa historiansa vai arvostaa sitä osana uuden rakentamista.”

”Kerran purettu on peruuttamattomasti poissa. Tämän hetken päätöksistä ollaan vastuussa myös tuleville sukupolville. Jokainen tapaus pitää harkita tarkkaan ja perusteellisesti.”

Tampere hakee Tammerkosken koskimaisemaa teollisuusrakennuksineen Unescon maailmanperintökohteeksi. Maailmanperintökohteiden valinnassa pyritään aiempien yksittäisten kohteiden sijaan toteuttamaan laajempia, saman teeman ympärille rakentuvia kokonaisuuksia. Teollisuusperintöön liittyviä hakemuksia ovat tehneet myös Forssa ja Pori teollisuusmiljöistään.

Toimittaja: Pia Sivunen