”Marilyn Monroe on tietyllä tapaa Mikki Hiiri”, kuvailee kirjailija Salla Simukka näkemystään koko maailman tuntemasta tähdestä | Radio Moreeni 98,4 MHz

Kirjailija Salla Simukka ja novellisti Marika Riikonen toimittivat viime vuonna novellikokoelman ”Marilyn, Marilyn”. Se sisältää kaksitoista fiktiivistä kertomusta Marilyn Monroesta.

Idea novellikokoelmaan lähti alun perin novellisti Marika Riikoselta. Hän päätti yhdessä kirjailija Salla Simukan kanssa ryhtyä etsimään, keitä kiinnostaisi kirjoittaa Marilyn Monroesta.

”Istuttiin kauniina kesäpäivänä piknikillä ja mietittiin, ettei sellaista kokoelmaa ole aiemmin tehty Marilynistä, ainakaan Suomessa”, Simukka kertoo.

”Koin vahvasti, että viimeistä sanaa hänestä ja hänen elämästään tai rooleistaan ei ole vielä sanottu.”

Teosta on ollut tekemässä kaksitoista kirjoittajaa. He ovat kertoneet omanlaisensa tarinan ja yhteistä on vain se, että pääosassa on Marilyn. Marilyn on jokaisessa kertomuksessa fiktiivinen henkilö, ja kaikki tarinat ovat kirjoittajien omia näkemyksiä naisen elämästä.

Marilyn Monroe

Kirjailija Salla Simukka ja novellisti Marika Riikonen toimittivat viime vuonna novellikokoelman Marilyn, Marilyn. (Kuva: Tammi)

Marilyn on ikoninen hahmo

Salla Simukka on alkujaan kiinnostunut Marilynin henkilöhistoriasta. Hän kokee sen ikuisena mysteerinä.

”Marilyn on muuttunut oikeasta ihmisestä ja näyttelijästä ikoniseksi hahmoksi. Hän on tietyllä tapaa Mikki Hiiri, jonka kaikki tunnistavat missä päin maailmaa tahansa”, Simukka sanoo.

Simukkaa viehättää eniten Marilynin elämän traagisuus ja ristiriitaisuus.

”Sinne mahtuu niin paljon tummia sävyjä, mutta sitten samanaikaisesti myös kuplia ja shampanjaa ja vaaleanpunaisia iltapukuja.”

Simukka kokee, että aikana jolloin Marilyn eli, haluttiin tietoisesti nostaa tiettyjä henkilöitä suuren yleisön tietoisuuteen. Ehkä siksi Marilynistä tuli niin suuri oman aikansa ikoni.

”Ehkä me ihmiset tarvitsemme joitain sellaisia hahmoja, jotka tuntuvat olevan elämää suurempia”, Simukka miettii.

Blondin roolissa

Vaikka Marilynille annettiin usein niin sanottuja ”blondin” rooleja, joissa hän ihastutti katsojia vain upealla ulkomuodollaan, nainen ei silti ollut mikään tyhmä.

”Kun katsoo Marilynin kaikkein koomisimpia ja tyhjäpäisimpiä rooleja elokuvissa, on mielenkiintoista katsoa hänen kasvojaan ja silmiään, kun sieltä näkyy se äly. Se ei pysty peittämään sitä kokonaan. Marilyn tietää koko ajan mitä on tekemässä, ja se on minusta äärimmäisen viehättävää. Siinä syntyy katsojan ja näyttelijän välille sellainen pieni salaisuus”, Simukka ihastelee.

Nykymaailmassa Marilynillä olisi Simukan mukaan monia mahdollisuuksia tehdä erityyppisiä rooleja kuin elinaikanaan. Lahjakkuus, ääretön karisma ja läsnäolon taito olisivat vieläkin olemassa.

”On surullista ajatella, että maailma menetti mahdollisesti yhden suurimmista ja hienoimmista, jopa tragedianäyttelijöistään”, Simukka toteaa haikeana.

Toimittaja: Jenna Lahti