Lastenkirjainstituutin Punni-palkinto Eino Nurmiston Homopojan oppaalle – ”Rohkea avaus tietokirjallisuuteen” | Radio Moreeni 98,4 MHz

Tämän kylän homopoika -blogistaan tunnetun Eino Nurmiston esikoisteos vastaa Punni-palkintoraadin mukaan kysymyksiin, joita ei välttämättä kehtaa edes kysyä.

Punni-kirjallisuuspalkinon on tänä vuonna voittanut blogaaja Eino Nurmiston Homopojan opas (Nemo). Punni-palkintoraati kuvailee teosta suoraksi ja rehelliseksi. Raati kehuu myös Homopojan oppaan helppolukuisuutta ja huumoria.

Homopojan opas on rohkea avaus tietokirjallisuuteen ja tuo kuuluviin äänet, jotka on aiemmin jätetty alaviitteeksi”, raati perustelee voittajavalintaa.

Eino Nurmisto on neljäs Punni-palkinnon voittanut kirjailija.

Erilaisuuden tavallisuus esiin

Eino Nurmisto on Tämän kylän homopoika -blogissaan käsitellyt samoja teemoja kuin kirjassaan.

”Olen blogissani jo alkuajoista asti tullut tunnetuksi siitä, että kirjoitan avoimesti henkilökohtaisistakin asioista”, Eino Nurmisto sanoo Lastenkirjainstituutin tiedotteessa.

”Puhumalla raskailta, mahdottomilta ja vain itseä koskevilta tuntuvat murheet ja ongelmat osoittautuvat usein hyvin yleismaailmallisiksi. Jo tieto siitä, ettei ole yksin, helpottaa usein oloa. Rohkeutta on tuoda esiin erilaisuuden tavallisuus”, sanoo Nurmisto.

Lastenkirjainstituutti nimesi palkinnon voittajan lisäksi kolme kunniamainintaa. Palkintoraadin kunniamaininnan saivat Johanna Vuoksen Suojaava kerros ilmaa (Karisto), Jens Mattsonin kirjoittama ja Jenny Lucanderin kuvittama Vi är lajon! (Förlaget) sekä Julia Pöyhösen, Heidi Livingstonin ja Linnea Bellaminen Fanni-kuvakirjasarja (Kumma).

Tampereella toimiva Lastenkirjainstituutti on jakanut 4000 euron arvoista Punni-palkintoa vuodesta 2017. Palkinto myönnetään kotimaiselle lasten- tai nuortenkirjan tekijälle esikoisteoksesta tai rohkeasta avauksesta. Nimensä palkinto on saanut Kirsi Kunnaksen Tiitiäisen kertomusten Punni-jänikseltä.

Lastenkirjainstituutti ei järjestänyt tänä vuonna Punni-palkinnonjakotilaisuutta koronaviruksen vuoksi. Palkitun Eino Nurmiston kommentit voi katsoa virtuaalisesti instituutin YouTube-kanavalta.

Toimittaja: Sakri Pölönen