Kun z-sukupolvi somettaa, joutuuko aikakauslehti paperinkeräykseen? Anni Lintula pohtii työkseen, miten aikkarit voivat tehdä nuorilla rahaa | Radio Moreeni 98,4 MHz

Aikakauslehden pahin kilpailija ei ole toinen lehti, vaan lukijan vapaa-aika. A-Lehtien Anni Lintula kertoo Verstaan haastattelussa, miten lehdet voivat kilpailla tubettajien, bloggaajien ja Netflixin aikana.

Anni Lintula työskentelee A-lehtien nuorten medioiden liiketoimintajohtajana ja kuuluu myös A-lehtien johtoryhmään. Hän vieraili marraskuussa luennoimassa Tampereen yliopistossa journalistiikan opiskelijoille.

Ne somettavat, videoivat, chattaavat, äänittävät podcasteja ja moderoivat keskustelupalstoja. Aikakauslehdet nimittäin.

Tämän tietää Anni Lintula, joka pohtii työkseen aikakauslehtien uusia tehtäviä. A-lehtien nuorten medioiden liiketoimintajohtaja ratkoo, miten aikakauslehtiä julkaiseva mediatalo voi tehdä digiaikana nuorilla rahaa. Siis sitä, miten mediatuotteita myydään nuorille ja nuoria mainostajille.

Vaikka sanomalehtien lukijat ovat tottuneet jo uutissivustojen maksumuureihin, aikakauslehtien verkkosisällöt ovat edelleen lukijalleen enimmäkseen ilmaisia. Lintula uskoo, että niin on myös jatkossa.

”Aikakauslehden kilpailukenttä on aika erilainen kuin sanomalehdillä. Bloggaajat, tubettajat ja Netflix kilpailevat suoremmin aikakauslehden tuottaman sisällön kanssa.”

Tube meni printtiin

Ehkä siksi aikakauslehdet rohmuavat suosittuja vloggaajia ja bloggaajia omille verkkoalustoilleen. Joskus sometähdet viedään myös printtiin. Ennen nykyistä pestiään Lintula työskenteli teinitytöille suunnatun Demi-lehden päätoimittajana. Lintula oli myös perustamassa vuonna 2016 Demin sisarlehteä, Tubea, joka keskittyy kokonaan Youtube-videopalvelun tubettajiin.

”Miksi me lähdimme perustamaan Tubea juuri printtilehtenä, lähti siitä, että tubettajia fanitetaan niin paljon. Fanitukseen liittyy vahvasti se, että voidaan laittaa esimerkiksi tubettajien julisteita seinille. Siksi lehdessä on muun muassa paljon värityskuvia, joita voi leikata irti ja lähettää tubettajille.”

Toimittaja: Juho Kankaanpää