Koulutuksella hyvinvointia eläimille | Radio Moreeni 98,4 MHz

Koulutuksella hyvinvointia eläimille

Tampereen yliopistossa tammikuussa alkanut käyttäytymisanalyysiperusteinen eläinkouluttajien koulutus on edennyt kuukausittaisista teoriajaksoista käytännön kenttätyöhön. Koiramäen eläinpuisto Särkänniemessä tarjosi koulutuksen osallistujille mainiot mahdollisuudet soveltaa oppeja käytäntöön ja saada konkreettista tuntumaa eläinten kouluttamiseen.

Teija Jokinen ja aasit

Jo iällä oleva Mimmi-aasi suhtautuu epäluuloisesti erilaisiin instrumentteihin, joten Teija Jokisen kosketuskeppi ei saanut sitä innostumaan. Etusivun kuvassa Kirsi Savolainen onnistuu paremmin kääpiövuohien kanssa. (Kuvat: Pia Sivunen)

Särkänniemen Koiramäen eläintarhanhoitaja Teija Jokinen yritti kouluttaa Mimmi-aasia kosketuskepin avulla, mutta Mimmi ei ollut erityisen yhteistyöhaluinen. ”Hän on jo 32-vuotias, vähän vanhuudenhöperö ja erittäin ennakkoluuloinen erilaisia instrumentteja kohtaan”, Jokinen selitti.

Teija Jokinen osallistuu koulutusohjelmaan oppiakseen eläinten koulutusta positiivisen vahvistamisen kautta. ”Pakkotilanteet jäisivät vähemmälle, kun eläimet oppisivat tulemaan omaehtoisesti toimenpiteisiin. Esimerkiksi aaseille on tehtävä suuhuuhteluita, kun niiden hampaat menevät vanhetessa huonoon kuntoon. Onhan se aasillekin mukavampi, kun toimenpidettä ei tarvitse tehdä monen ihmisen voimin väkipakolla.”

Käyttäytymisanalyysia soveltavaan tieteelliseen lähestymistapaan ja eettiseen eläinten käsittelyyn pohjautuvan koulutusohjelman eläinkoulutusta johtaa eläinavusteinen valmentaja Anna Rimppi, joka on suorittanut myös työvalmentajan erikoisammattitutkinnon. Rimppi vahvistaa Teija Jokisen sanoman.

”Koulutamme täällä erilaisia eläinlajeja Särkänniemen toiveiden mukaan. Usein koulutus liittyy siihen, että sillä voi lisätä eläinten hyvinvointia: että niitä osattaisiin käsitellä paremmin niin, että eläin osallistuisi vapaaehtoisesti hoitotoimenpiteisiin.”

Uusi koulutus alkaa syksyllä

Käyttäytymisanalyysiperusteisessa eläinkouluttajien koulutuksessa on 23 osallistujaa, jotka on valittu suuremmasta hakijoiden joukosta. Koulutus on suunnattu eläinten kanssa työskenteleville sekä aktiivisesti harrastaville, kuten eläinlääkäreille, eläintenhoitajille ja esimerkiksi koiraharrastusyhdistysten aktiiveille.

Särkänniemessä koulutettiin aaseja, alpakoita, minipossuja, kaneja, vuohia, poneja ja kyyhkyjä. Anna Rimpillä on kokemusta myös jääkarhujen ja harmaakarhujen kouluttamisesta. Hankaliksi koulutettaviksi hän nimeää kyyhkyt. Jos ne eivät halua syödä, niin keinot niiden palkitsemiseen oikeasta käyttäytymisestä ovat vähissä.

Käyttäytymisanalyysiperusteinen eläinkouluttajien täydennyskoulutus on Suomessa ensimmäinen laatuaan. ”Toiveissa on saada Suomeen kunnon pitkä koulutus. Ihan mahtavaa olisi, jos se olisi yliopistotasoinen tutkinto, joka alkaisi perusopinnoista ja aineopinnoista ja päättyisi maisteriopintoihin”, Anna Rimppi sanoo.

Meneillään oleva ensimmäinen koulutus päättyy vuoden lopussa, ja Tampereen yliopisto käynnistää lokakuussa uuden. Hakuaika siihen on meneillään. Hakemusten tulee olla perillä viimeistään 9. elokuuta.

Toimittaja: Pia Sivunen

Kuuntele:

  • Tampereen yliopisto
  • Kuuntele lähetystä

  • Osastot

  • Arkisto


  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4

  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4

  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4
  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4