Koronavirus koettelee Tampereen pieniä teattereita – poikkeustilanteessa kokeillaan esitystallenteita ja etätyöskentelyä | Radio Moreeni 98,4 MHz

Hallituksen koronavirus-linjausten myötä suomalainen kulttuurielämä on pysähtynyt ja kulttuurilaitokset sulkeneet ovensa. Pienille teattereille tilanne on vähintäänkin vaikea.

Tampereen Teatteri ja Tampereen Komediateatteri ovat keskeyttäneet esityksensä 13. huhtikuuta asti, kun taas Tampereen Työväen Teatterin salit pysyvät tyhjinä toukokuun 31. päivään.

Myös pienet tamperelaiset teatterit ovat keskeyttäneet esitystoimintansa poikkeuksellisten olosuhteiden vuoksi.

Teatteri Telakka joutui perumaan kevään ensi-iltansa, Juha Hurmeen kirjoittaman ja ohjaaman Syd Barrettin. Tuottaja Heidi Vehmas kertoo, että näytelmälle etsitään tällä hetkellä uusia esitysaikoja.

”Esitystauon ajaksi olemme lanseeranneet Telakan Sohvateatterin, jossa jaamme vanhoja esitystallenteita katsottavaksi veloituksetta”, sanoo Vehmas.

Ensimmäinen jaettu tallenne on kevään 2019 ohjelmistoon kuulunut Luukku, joka on katsottavissa Teatteri Telakan Facebook-sivulla. Sohvateatterin videoita on tarkoitus julkaista myös Telakan omilla verkkosivuilla.

Teatteri Telakan kevään 2019 esitys Loukko on katsottavissa netissä. (Kuva: Petteri Aartolahti)

Taloudellinen taakka kasvaa

”Toiveissa on, että viimeistään kesällä pääsemme jatkamaan toimintaamme”, sanoo Tukkateatterin hallituksen puheenjohtaja Kati Häti.

Häti arvioi, että ainakin osa teatterin esityksistä on tarkoitus siirtää alkusyksyyn.

Tukkateatteri sijaitsee Laukontorin kupeessa. ”Toimintakiellon pitkittyessä taloudellinen taakka vaikuttaa ennen pitkää myös toiminnan jatkamiseen. Suurin vaikutin on tilakulut, jotka rullaavat vaikka toimintaa ei ole”, Tukkateatterin Kati Häti toteaa.

Teatteritoimintaa etätyönä

Legioonateatterin toiminnanjohtaja Laura Järviluoma toivoo, että teatterityötä olisi mahdollista tehdä etänä.

”Jos ja kun saamme etäryhmätoiminnan pian luvan kanssa alkamaan, taloudelliset tappiot jäävät teatterille pieniksi ja lomautuksilta vältytään”, Järviluoma sanoo.

Legioonateatterissa odotellaan tällä hetkellä Tampereen työllisyys- ja kasvupalveluiden päätöstä etätöiden aloittamisesta. Vuonna 1994 perustettu teatteri pyrkii ehkäisemään syrjäytymistä teatterityöpajojen avulla.

”Mikäli jostain syystä emme saa aloittaa kuntouttavaa työtoimintaa ilmaisupainotteisella työpajalla etänä, on se iso takapakki tekemällemme sosiaali- ja nuorisotyölle”, kertoo Laura Järviholma.

Toimittaja: Sakri Pölönen