Klaus Wingin ensikosketus radiotyöhön oli ”lavakankeutta ja esiintymiskammoa ensisilmäyksellä” | Radio Moreeni 98,4 MHz

Ensimmäinen kerta, kun Klaus Wingin ääni pääsi radiotaajuudelle, oli lukioaikoina Radio Moreenissa. Wing tunnetaan muun muassa DJ-keikoista ja sielukasta musiikkia esittelevästä Tings-ohjelmasta, jota hän teki vuosia Bassoradiolle.

Klaus Wing vaikuttaa Helsingissä.

Klaus Wingin ensimmäinen kosketus radion tekemiseen ei ollut rakkautta ensisilmäyksellä.

”Se oli lähinnä lavakankeutta ja esiintymiskammoa ensisilmäyksellä. Oli jännittävää päästä ensimmäistä kertaa puhumaan suurelle yleisölle”, Wing muistelee.

2000-luvun alussa Tampereen Yhteiskoulun lukiolaiset tekivät Radio Moreeniin uutislähetyksiä ja suoraa keskusteluohjelmaa. Ensimmäisten kokemuksien jälkeen Wing innostui jatkamaan radio-ohjelman tekoa Moreenissa ja oli hetken mukana Kaleidoskooppi ohjelman tekemisessä.

Tampereen yliopistoon opiskelemaan tiedotusoppia

Armeijan jälkeen Wing päätyi Tampereen avoimeen yliopistoon ja ihastui akateemiseen maailmaan.

”Tiedotusoppi ja journalismi kiinnosti kahdesta syystä. Ensimmäiseksi puhtaan narsistisesti se, että sinne oli vaikea päästä. Halusin olla osa jotain erityistä ryhmää. Toiseksi avoimen yliopiston opinnoissani pidin siitä, miten journaslistiikan kursseilla otettiin perusteellisesti selvää siitä, miten maailma toimii.”

Wing päätyi opiskelemaan kuvajournalismia ja pian opinnoissaan hän huomasi, että lehtikuvaajille ei ole juurikaan vakituisia töitä tarjolla. Oma työpaikka piti luoda itse. Toisena opiskeluvuotenaan Wing perusti toiminimen, joka on ollut käytössä jo kymmenen vuotta.

”Yrittäminen lähti opettelusta ja otin itse selvää yritystoiminnasta. Koulusta ei juurikaan saanut valmiuksia yrittämiselle.”

Ensimmäisen oman radio-ohjelman synty

Aluksi Wing käytti toiminimeään lähinnä valokuvauskeikkoihin, mutta pian homma laajeni muun muassa DJ-keikkoihin. DJ-porukan kautta urkeni myös ensimmäinen musiikkiohjelma Bassoradiolle. Siinä Wing oli mukana pari vuotta, ennen ensimmäisen oman ohjelmansa syntyä.

Kyseessä oli Tings-musiikkiohjelma, jonka ensimmäiset jaksot hän teki Radio Moreenissa.

”Moreeni oli olennainen osa ohjelman syntyä. Tarjosin ideaani Tingsistä eka Moreeniin ja pääsin todella vapaasti tekemään sitä. Ehdin tehdä muutaman jakson ennen kuin ohjelma siirtyi Bassolle.”

Radio Moreenia hän muistelee lämmöllä. Ajat olivat opettavaisia ja hyödyllisiä uran jatkolle.

”Ohjelmantekijälle tulee arvostettu olo ihan vaan siitä, että saa tehdä omaa juttua ja se huomioidaan. Moreenissa kaikille radion tekijöille maksettiin peruskorvaus työstään ja siitä pidettiin kiinni. Se ei ole mitenkään itsestään selvää.”

Uraunelmia ja uusia aikakausia

Tänä syksynä Basso lopetti suuren osan musiikinerikoisohjelmistaan osana konseptin laajempaa uudistamista. Yksi lopetetuista ohjelmista oli Wingin Tings. Musiikkiohjelman loppumisesta ei tietenkään voi iloita, mutta se on tavallaan yhden aikakauden päätös.

”Oman alan töiden tekeminen ilmaiseksi pitikin loppua jossain vaiheessa. Opin vuosistani Bassolla paljon ja fanit ovat edelleen aktiivisesti yhteydessä”, hän summaa.

Tänä päivänä Wingilla on edelleen monta rautaa tulessa. Hän tekee jouluradiota, toimii oppaana musiikkimuseo Famessa, hoitaa viestintää ja markkinointia start up –yrityksessä ja tekee toiminimensä kautta dj-, valokuvaus-, konsultointi ja podcast-projekteja.

Wing näkee työn monimuotoisuuden etuna, mutta toivoisi silti voivansa keskittyä yhteen asiaan.

”Haluaisin jatkaa edelleen oman musiikki radio-ohjelman tekemistä, ja että siitä maksettais järkevä korvaus käytettyyn aikaan nähden. Se, että vois toimia päätoimisena musiikkijournalistina.”

Mistä kumpuaa Klaus Wingin loppumaton halu tehdä musiikkiohjelmaa? Kuuntele alta.

Silva Heinonen

Radio Moreeni aloitti toimintansa vuoden 1989 syksyllä. Vuosien varrella monet toimittajat ja radiontekijät ovat ottaneet uransa ensiaskeleet studiossamme. Tässä juttusarjassa esittelemme muutamia Moreenista ponnistaneita alan ammattilaisia.