Kevään valintakokeet järjestetään vaihtoehtoisilla tavoilla – suuria koetilaisuuksia ei tule | Radio Moreeni 98,4 MHz

Koronaviruksen takia fyysisten massakokeiden turvallisuutta ei voida taata. Yliopistot kertovat uusista järjestelyistä huhtikuun aikana. Ammattikorkeakoulut siirtävät valintakokeensa verkkoon.

Suomalaiset yliopistot ovat päättäneet, että opiskelijavalinnat järjestetään tänä keväänä vaihtoehtoisilla, fyysistä kontaktia välttävillä tavoilla. Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifi kertoi päätöksestään kiirastorstaina.

Unifin mukaan perinteisiä valintakokeita ei ole mahdollista järjestää turvallisesti koronaepidemian aikana. Yliopistoilla on yhteensä satoja valintakokeita, jotka koskettavat kymmeniätuhansia hakijoita ja aiheuttavat suurten massojen liikkumista sekä eri alueilta saapuvien ihmisten kohtaamisia, kertoo Unifin opetusvararehtorikokousten puheenjohtaja Petri Suomala tiedotteessa.

– Ymmärrämme hakijoiden vaikean tilanteen ja epävarmuuden, mutta terveys ei voi olla panoksena. Hakijoiden ja yliopistojen henkilökunnan turvallisuutta ei näissä olosuhteissa pystytä takaamaan.

Perinteisten valintakokeiden sijasta yliopistot voivat käyttää muita valinnan menettelyjä, kuten digitaalisia valintatapoja, verkkokursseja, todistusvalintaa tai avoimen yliopiston väylän valintaa. Pieniä valintakokeita voidaan tarkoin varotoimenpitein toteuttaa.

Yliopistot tiedottavat muuttuneista valintatavoista huhtikuun aikana.

Ammattikorkeakoulut ovat päättäneet järjestää kevään valintakokeensa etäkokeina.