Keskiajalla kasvisruoalla kilvoiteltiin, nyt lihaton lokakuu villitsee somessa — ruokahaaste on moderni paasto, väittää professori Piia Jallinoja | Radio Moreeni 98,4 MHz

Terveyssosiologian professori Piia Jallinoja sanoo, että ruokahaasteen avulla ihmiset voivat tutkiskella itseään ja kritisoida modernia kulutuskulttuuria.

Piia Jallinoja

Terveyssosiologian professori Piia Jallinoja pitää lihatonta lokakuuta eräänlaisena modernina paastona. Kuva: Piia Sivunen

Viisi vuotta sitten Docventures-televisio-ohjelmassa vieraillut poliitikko Leo Stranius haastoi juontaja Riku Rantalan luopumaan kuukaudeksi lihasta. Kommentista kasvoi joukkotempaus, johon on osallistunut somessa parhaimmillaan kymmeniä tuhansia ihmisiä. Tänä vuonna lihatonta lokakuuta vietetään kuudetta kertaa.

”Tempauksen aloittajat eivät ole vihkiytyneitä esimerkiksi veganismiin, minkä takia tapahtuma kutsuu jo perustajiensa kautta mukaan kaikenlaisia suomalaisia”, arvelee terveyssosiologian professori Piia Jallinoja.

Hänen mielestään tapahtuma on onnistunut valtavirtaistamaan ja normalisoimaan muuten marginaalista ruokavaliota. Kasvissyöjien osuus koko väestöstä on tutkimuksesta riippuen korkeintaan joitakin prosentteja.

Ennakkoluulot vaihtuivat myönteisiin mielikuviin

Jallinojan mielestä aika oli kasvisruokahaasteelle otollinen. Nyt vegetarismiin ja veganismiin liitetään myönteisiä mielikuvia, vaikka historiantutkimuksen mukaan asenteet olivat pitkään epäileviä ja torjuvia.

”Kasvissyöntiä on pidetty epäterveellisenä. On ajateltu, että se kuihduttaa ihmisen ja tekee ihmisestä hullun, oudon ja vaarallisen. Jos lapsille on syötetty kasvisruokaa, sen on ajateltu johtavan väistämättä kaikenlaisiin puutostiloihin.”

Jallinoja kertoo, että keskiajalla kasvissyönti on liittynyt esimerkiksi juhlapyhiä edeltävään uskonnolliseen paastoon. Vaikka nykyään kasvisruoan kohdalla yritetään välttää kielloista ja luopumisesta puhumista, Jallinoja näkee lihattoman lokakuun kaltaisissa tapahtumissa yhtäläisyyksiä paastoajatteluun ja henkiseen kilvoitteluun.

”Länsimaissa on ollut viime aikoina monia muitakin moderneja paastoja. On someton syyskuu ja tipaton tammikuu. Jotkut kokeilevat muovitonta vuotta tai herkutonta kuukautta. On tullut tällainen malli, jossa ihmiset kritisoivat modernia kulutuskulttuuria ja tutkiskelevat omaa suhtautumistaan johonkin asiaan.”

Toimittaja: Juho Kankaanpää