Kattokävelyä, näköalakahvilaa, vihertaidetta… Juhlat jatkuvat Finlaysonin alueella | Radio Moreeni 98,4 MHz

Koronan keskeyttämät Finlaysonin alueen 200-vuotisjuhlatapahtumat pääsevät taas näyttävästi vauhtiin. Viikonloppuna avataan alueen rakennusten katoilla kulkeva kattokävelyreitistö – lajissaan Suomen ensimmäinen. Juhannusviikonloppuna päästään Media 54 -rakennuksen katolla avautuvaan elämykselliseen näköalakahvilaan.

Seikkailureitti Finlaysonin alueen katoilla tarjoaa hienoja näkymiä. (Kuva: Pia Sivunen)

Finlaysonin 200-vuotias tehdasalue on tänään viihteen, kulttuurin, taiteen ja työn keskittymä. Alueen omistavalla Työeläkeyhtiö Varmalla on yli 100 yritystä vuokralaisina. Aluetta on avattu kaiken aikaa enemmän ja enemmän kaupunkilaisille, minkä Varman kiinteistöpäällikkö Kai Niinimäki kokee yhdeksi tehtäväkseenkin.

Ensi lauantaina, 6.6., avataan myös Finlaysonin alueen katot. Silloin käynnistyvät Suomen ensimmäiset, Amazing City Oy:n järjestämät kattokävelyt. Perhereitti kulkee pitkospuita pitkin näköalatasanteelle, josta aukeavat näkymät Näsijärvelle päin. Reitti sopii lapsillekin, mutta siinä on rappusia, joten esteetön se ei ole.

Turvallista, mutta jännittävää

Varsinaista vetonaulaa voi ennustaa City View -seikkailureitistä, jolla kuljetaan kattojen reunoille rakennettuja kulkusiltoja pitkin. Noin 45 minuuttia kestävällä kierroksella päästään paitsi nauttimaan uudenlaisesta näkövinkkelistä kaupunkiin, myös kuulemaan kuulokkeista tietoa Tampereesta. ”Myös sellaista tietoa, joka on tamperelaisillekin uutta”, lupaa Amazing City Oy:n yrittäjä Heikki Närvänen.

Turvavaljaat ja -vaijeri pitävät huolen siitä, ettei vaaraa ole. Jännitystä ne eivät kuitenkaan poista. (Kuva: Pia Sivunen)

Vaikka Tamperetta jo pääsee ihastelemaan esimerkiksi Näsinneulasta ja Tornista, avautuu Finlaysonin katoilta taas omanlaisensa kaupunki. ”Tammerkoski jalkojen juuressa”, kuvaa Kai Niinimäki näkymää.

Reitillä kuljetaan kuuden hengen ohjatuissa ryhmissä. Jokaisella on turvavaljaat, jotka on kytketty vierellä kulkevaan turvavaijeriin. Vaikka järki sanoo, että mitään vaaraa ei ole, on reitillä myös sellaisia paikkoja, joissa hirvittää ainakin sen verran, että mieluummin kääntää katseensa katoille kuin alaspäin.

Perhereitille voi ostaa lipun paikan päältä, mutta City View -reitille vain verkosta. Avajaispäivänä kierrokselle pääsystä on turha haaveilla, sillä kaikki kierrokset on jo loppuunmyyty.

Seikkailureitille osallistumiseen ei ole ikärajaa, mutta pituutta pitää löytyä vähintään 140 cm.

Kiinteistöpäällikkö Kai Niinimäki valmiina kattokierrokselle. (Kuva: Pia Sivunen)

Ainutlaatuinen kahvilan paikka

Tampereen ammattikorkeakoulun TAMKin Proakatemian yrittäjyysopiskelijat saivat syksyllä tarjouksen, josta ei olisi tullut mieleenkään kieltäytyä. Heiltä nimittäin kysyttiin, kiinnostaisiko pitää kahvilaa Media 54 -rakennuksen katolla.

Koronakevät viivästytti hanketta, mutta juhannusviikonloppuna Café Katto näköalaterasseineen avautuu – korona-ajan vaatimin erityistoimin tietenkin. Aamupäivästä yhdestätoista iltayhteentoista avoinna oleva kahvila työllistää viisi opiskelijaa.

A-oikeuksin varustetussa kahvilassa on tarjolla keittolounaita ja salaatteja sekä perinteisiä kahvilaherkkuja erikoiskahveineen. ”Suosimme paikallisia yrittäjiä ja pidämme valikoiman laadukkaana niin, että lautasellakin olisi elämys”, sanoo Marjut Palonen kahvilaa pitävästä tiimiyritys Evision osk:sta.

Lähiruokaa ja omaa hunajaa

Taustalla olevan yhteistyöverkoston ansiosta kahvilassa saa muun muassa samalla katolla hyötypuutarhassa kasvatettuja tomaatteja, salaatteja, yrttejä ja mansikoita. ”Tälle lähiruoalle on rakennettu aivan oma, luomu kasvualusta. Hyötykasvit on suunniteltu niin, että ne olisivat mahdollisimman hyvin kahvion käytössä”, kertoo puutarhuri Santeri Urhonen, jolla on puutarha myös Tampere-talon katolla.

Iida Koskinen ja Marjut Palonen tarjosivat maistiaisia juhannuksena avautuvan Café Katon tarjonnasta. (Kuva: Pia Sivunen)

Katolla on myös kasveja, jotka liittyvät heinäkuun alussa avautuvaan, kuudetta kertaa järjestettävään Finlaysonin alueen taidetapahtumaan. Taiteilija Anni Rapinojan viherteoksessa Elämän kehä kaikilla kasveilla on tarkoitus; osa esimerkiksi toimii tuholaisten torjujana. Niitty kukkii koko kesän, ja loppukesästä multaa ei pitäisi näkyä enää lainkaan.

Pölyttämisestä huolehtivat mehiläiset, joilla on katoilla neljä pesää – yksi niistä on kahvilassa lasiseinän takana niin, että mehiläisten työskentelyä voi seurata lähietäisyydeltä. Mehiläistarhaaja Teemu Aittamaan hoitamista pesistä saadaan kahvilalle omaa hunajaa.

Taidetapahtuma taas heinäkuussa

”Ihmiskunnan tärkein tehtävä on pitää huolta pölyttäjistä”, lainaa Finlayson Art Arean tapahtumajohtaja Pertti Ketonen Heikki Salon sanomaa kertoessaan tämän vuotisen taidetapahtuman vihertaideteoksista, kuten väriympyräkukkaniitystä ja Väinö Linnan aukion paratiisikokeilusta.

Heinäkuun 4. päivänä alkavan tapahtuman teemana on tällä kertaa luonto – huoli siitä ja lajien säilymisestä ”Hyönteisistä 75 prosenttia on katoamassa. Jos näin käy, niin koronavirus on pieni ongelma”, Pertti Ketonen sanoo.

Tampere näyttäytyy Finlaysonin katoilta katsellen aika lailla erilaisena kuin katutasosta. (Kuva: Pia Sivunen)

Finlaysonin alueen 200-vuotisjuhlinta ei suinkaan pääty tähän, vaan elokuussa palataan juhlapäivään, joka virallisesti olisi ollut toukokuussa. ”Luvassa on kaupunkisirkusta, nukketeatteria ja monia muita tapahtumia. Erityisen tärkeänä kohderyhmänä ovat lapsiperheet”, kertoo kiinteistöpäällikkö Kai Niinimäki.

Finlaysonin alueella toimiva, Pertti Ketosen isännöimä Grafiikanpaja Himmelblau täyttää 30 vuotta, joten myös sen juhlinta kuuluu Finlaysonin alueen 200-vuotisjuhlatapahtumiin.

Toimittaja: Pia Sivunen