Kansanedustaja Anna Kontula: Demokratia ei toimi ilman konflikteja | Radio Moreeni 98,4 MHz

Kansanedustaja Anna Kontula: Demokratia ei toimi ilman konflikteja

Eduskunta on työpaikkana varsinainen konfliktien pesä – ja sitä sen kuuluu ollakin, jotta demokratia toimisi. Ihminen ei kuitenkaan kestä jatkuvaa konfliktia, ja poliitikkokin on ihminen. Eduskunta onkin täynnä erilaisia sääntöjä ja mekanismeja, joilla konflikteja säädellään niin, että niiden kanssa voi elää. Kansanedustaja Anna Kontula kirjoitti työpaikastaan kirjan Eduskunta – Ystäviä ja vihamiehiä.

Anna Kontula

Anna Kontula sanoo perheen olevan se voimavara, joka saa poliitikon jaksamaan. ”Perhe kohtelee ihmisenä vielä silloinkin, kun kukaan muu ei sitä tee.” (Kuva: Pia Sivunen)

Konfliktien taustalla on parlamentarismin idea. ”Kootaan yhteen erimielisiä ihmisiä ja toivotaan, että kun he selittävät toisilleen, miksi ovat eri mieltä, saadaan syntymään fiksumpia ratkaisuja kuin muuten saataisiin”, Anna Kontula sanoo.

Konflikteja säädellään eduskunnassa esimerkiksi senioriteettiperiaatteeseen perustuvilla hierarkioilla, jotka huolehtivat siitä, kuka kulloinkin saa astua kisaamaan kustakin paikasta. Koska poliitikon velvollisuus on taistella vallasta, ei taistelulta ehdittäisi lainsäädäntötyöhön lainkaan, elleivät säännöt rajoittaisi vaikkapa puhemieheksi pyrkijöitä. Anna Kontula kertoo myös tiukkojen normien ja tarkkojen kohteliaisuussäännösten hillitsevän riitelyä.

Eduskuntaryhmät ovat kansanedustajien kotipesiä, joissa sitten toisaalta kilpaillaan omien kanssa esimerkiksi ministerinsalkuista. ”Kovinta kilpailua käydään siitä, kuka on jatkokaudella. Jos puolueen kannatus näyttää alaspäin, joku putoaa. Silloin ovat puolueen saman alueen edustajien väliset liittolaissuhteet koetuksella.”

Kansanedustajien ryhmäsolidaarisuutta lisää esimerkiksi se, että poliitikkoja käsitellään julkisuudessa yhtenä ryhmänä. Kontula kertoo poliitikkojen löytävän myös puoluerajat ylittäviä ”sosiaalisia taskuja”, joissa voivat liittyä yhteen toisten kanssa ja löytää sosiaalisia suvantopaikkoja. Työympäristö on sekoitus vihaa ja rakkautta, ristiriitaa ja luottamusta ihmisten välillä.

”Riitaisuutensa ja hankaluutensa keskelläkin parlamentaarinen demokratia on toistaiseksi paras käytössä oleva järjestelmä, ja sitä kannattaa puolustaa. Ei huono valinta ihmiselle, joka haluaa parantaa maailmaa”, Anna Kontula sanoo.

Toimittaja: Pia Sivunen