Kaksi dekkaria kirjoittanut Jaakko Melentjeff ottaa netistä hyödyn irti: ”Miten ihmeessä Waltari hankki tietonsa?” | Radio Moreeni 98,4 MHz

Ylöjärveläiseltä Jaakko Melentjeffiltä ilmestyi kevättalvella toinen dekkari, Papin kosto, joka on itsenäinen jatko-osa esikoisteokselle Hukkuneet. Lisääkin on luvassa, kun pää nyt on vihdoin auennut. Jännitysromaanin lajityyppiin sisälle pääseminen nimittäin vaati sitkeää kirjoittamista ja lannistumattomuutta kustantajien hylkäämisistä huolimatta.

Jaakko Melentjeff

Jaakko Melentjeff piipahti kahvilla Kauppahallissa, jossa myös hänen luomansa tamperelainen ylikonstaapeli Paula Korhonen poikkeilee työmatkoillaan Amurin ja Sorin välillä. (Kuva: Pia Sivunen)

Ihmissalakuljetuksen ympärille kiertyvässä Papin kostossa liikutaan pitkin Eurooppaa – yhtä lailla Tampereella ja Tukholmassa kuin Kroatian Dubrovnikissa ja Puolan Wroclawissa. Tapahtumapaikkojen tapaan monipuolisia ovat myös Melentjeffin luomat henkilöt. Päähenkilöt eivät elä vain kirjassa etenevää tarinaa, vaan heillä on tausta, omat arkiset elämänsä sekä persoonansa vahvuuksineen ja heikkoine kohtineen.

Jaakko Melentjeff kertoo henkilöhahmojen syntyvän omaa elämää elämällä ja ympäristöä tarkkailemalla. Hahmot eivät ole yksi yhteen kenenkään oikean ihmisen kanssa, vaan koostuvat erilaisista rakennusaineista. Sellaisia tarjoaa myös Melentjeffin työ sosiaalityöntekijänä psykiatrian poliklinikalla Tampereella.

Melentjeff kuvaa ihmissalakuljetusta ja poliisin tutkintaa uskottavasti. Tästä on kuulemma pitkälti kiittäminen internetiä. ”Netin kautta on mahdollista löytää lähteitä, joiden kautta pääsee taas seuraavalle lähteelle. Tiedon hankinta on nykyään paljon yksinkertaisempaa kuin esimerkiksi silloin, kun Mika Waltari kirjoitti historiallisia romaaneitaan. Mistä ihmeestä hän hankki tietonsa?”

Jaakko Melentjeffin tie kirjailijaksi oli pitkä. Jo 1990-luvun alussa hän haaveili monen muun tavoin kirjan kirjoittamisesta. Ensimmäisen kokeilun kustantaja hylkäsi, ja hylkyjä tuli sittemminkin. Monen vuoden hiljaisuuden jälkeen Melentjeff tarttui jännitysromaaniin, ja oppi vähitellen niin tätä kirjallisuuden genreä kuin omaäänistä kirjoittamista. Viita-akatemiasta 2010-luvulla hän sai lisää vauhtia ja itseluottamusta.

Lopulta tärppäsi. Nyt Jaakko Melentjeff uskaltaa luvata, että Hukkuneet- ja Papin kosto -dekkareista tutuiksi tulleet henkilöt saavat jatkaa elämäänsä tulevissakin kirjoissa. Tähtäin on kirjasarjassa.

Toimittaja: Pia Sivunen