Käärmekammo on opittu ominaisuus mutta usein turhaa – Kyy nauttii kevään lämmöstä kaukana ihmisistä | Radio Moreeni 98,4 MHz

Käärmeet heräävät talvihorroksesta huhtikuussa, kun aurinko alkaa lämmittää maata. Käärmeitä on mahdollista nähdä Tampereellakin – hyvin harva on kuitenkin törmännyt eläimeen kaupungissa, sillä ne eivät viihdy rakennetussa ympäristössä.

”Käärmeitä nähdäkseen on lähdettävä loitommalle asutuksesta, laitakaupungille tai ihan jopa pellon tai suon reunaan, kallion kylkeen,” kertoo Museokeskus Vapriikin luonnontieteellisen museon amanuenssi Tomi Kumpulainen.

Käärmeet ovat hyvin paikkauskollisia, kyykäärme saattaa liikkua elinaikanaan vain runsaan parin kilometrin säteellä. Tampereen seudulla on mahdollista nähdä kyykäärmeitä sekä rantakäärmeitä. Kolmatta Suomessa tavattavaa käärmelajia, kangaskäärmettä, ei esiinny muualla kuin Ahvenanmaalla.

Kyy on jokseenkin yleinen Pirkanmaalla, mutta käärmeiden lukumäärästä on ainoastaan arvioita. Käärmeistä ei pystytä laskemaan kanta-arviota samalla tavoin kuin muista eläimistä, kertoo Kumpulainen.

Miksi käärmeitä pelätään?
Käärmeiden pelko on hyvin tavallista, tutkimusten mukaan erityisesti kädellisillä nisäkkäillä, kuten ihmisillä ja apinoilla, on taipumus oppia pelkäämään käärmeitä, hämähäkkejä ja hiiriä. Käärmeiden pelko on kuitenkin opittu, kulttuurinen ominaisuus. Silti käärmeitä ei ole järkevää lähteä tappamaan pelkästä pelosta, sillä käärmeistä on myös hyötyäkin.

Amanuenssi Kumpulaisen mukaan on tieteellistä näyttöä, että alueilla joissa käärmeet ovat päässeet rajoittamaan jyrsijöiden määrää, myös punkkikanta on pienentynyt. Tällä on merkitystä kun puhutaan punkkien kantamista haitallisista taudeista.

Yleensä käärme välttelee ihmisiä, eikä pure kuin puolustautuakseen. Tomi Kumpulaisen mukaan paras varokeino on kuljeskella kumisaappaat jalassa.

Hanne Vuorela

Edit: Otsikkoa tarkennettu ma 20.5. klo 11.54.