Journalistiikan uusi vierailijaprofessori Elina Paasonen inhoaa sanaa ”monimediatoimittaja”, mutta ei aliarvioi uutta tekniikkaa: ”Kaikki muistavat, miten kävi viimeksi” | Radio Moreeni 98,4 MHz

Tampereen yliopiston uusi journalistiikan vierailijaprofessori Elina Paasonen kertoi ajankohtaismakasiini Verstaalla, onko hän siili vai kettu. Lisäksi Paasonen selitti, mitä siltajournalismi tarkoittaa.

Elina Paasonen

Journalistiikan uusi vierailijaprofessori Elina Paasonen vieraili Verstaalla.

Journalistiikan vierailijaprofessoriksi valitaan lukuvuodeksi kerrallaan ansioitunut toimittaja, joka tuo yliopistoon oppeja suoraan toimituksesta. 12. vierailijaprofessori on Elina Paasonen, joka on työskennellyt muun muassa Aamulehden uutispäällikkönä. Hän on erikoistunut digitaaliseen kerrontaan ja verkkojournalismiin. Niitä hän haluaa opettaa myös journalistiikan opiskelijoille. Kun Paasonen opiskeli itse tiedotusoppia Tampereen yliopistossa 2000-luvun alkupuolella, luennoilla opetettiin, ettei internet vaikuta mediaan tai lukijoihin.

”Silloin aliarvioitiin ennen muuta internetin vuorovaikutteisuutta, eli sitä, että kuka tahansa meistä pääsee käyttämään nettiä. 2000-luvun alussa ajateltiin, että netti on vain väline, jossa muutama lähettää viestin miljoonille niin kuin vaikka klassisesti radiolähetyksessä.”

Internet kuitenkin mullisti tavan tehdä ja kuluttaa uutisia.

”Enää kukaan ei uskalla aliarvioida mitään, koska kaikki muistavat, miten kävi viimeksi”, Paasonen sanoo.

Vaikka media-alalla innostutaan uusista laitteista ja sovelluksista, Paasonen muistuttaa, että teknologian sijaan tärkeintä on edelleen sisältö.

”Inhoan sanaa monimediatoimittaja, koska se on falski ja vie meidät takaisin sellaiseen välinekeskeisyyteen, josta olemme siirtymässä eteepäin.”

Toimittaja: Juho Kankaanpää