Journalismia hirmuhallinnoista huolimatta: Jawida Ahmadi haluaa lisätä visuaalisen journalismin koulusta Kabulissa | Radio Moreeni 98,4 MHz

Kabulin yliopiston journalistiikan dekaani Jawida Ahmadi on opettanut läpi kahden taantumuksellisen hallinnon. Nyt hän hakee Tampereelta tietoa visuaalisen journalismin opetukseen.

Vaikka mielikuvat Afganistanista ja sen tilanteesta saattavat täyttyä monen mielissä pommi-iskuista ja sodasta, mahtuu maahan myös erittäin elinvoimainen ja vapaa mediakenttä. Kabulin yliopiston journalistiikan ensimmäisen naisdekaani Jawida Ahmadin mukaan maan hallitus tukee vapaata mediaa.

“Ihmiset ovat kyllästyneitä sotaan ja haluavat sen päättyvän. Hallitus käy rauhanneuvotteluja Talibanin kanssa tällä hetkellä, mutta medialla on valta ja vastuu ajaa rauhaa myös kansalaisten mielissä”, hän kertoo.

Vahvat lait turvaavat tiedonvälitystä

Maassa on Ahmadin mukaan perustuslain turvaamat sananvapauden oikeudet, tiedonsaannin turvaava laki ja medialaki. Suurimman systemaattisen ongelman medialle muodostaakin talous.

“Viime aikoina monet rahoittajat ovat lopettaneet tiedotusvälineiden tukemisen. Taustalla on maan huono taloustilanne”, hän kertoo.

Maassa on Ahmadin mukaan vain kaksi todella vaarallista juttuaihetta.

“Daesh [ISIS] ja Taliban ovat vaarallisia aiheita. Lisäksi pitää muistaa kunnioittaa Islamin uskontoa,” hän kertoo.

Afganistanissa radiokanavia on yli 90.

Jawida Ahmadi osallistuu perjantaina TaRC:in keskustelutilaisuuteen Tampereen yliopistolla. (Kuva: Pia Sivunen)

Ahmadi osallistuu Tampereella TaRC:in master class -tapahtuman keskustelutilaisuuteen perjantaina, mutta hän haluaa vierailunsa aikana myös tutustua Tampereen yliopiston journalistiikan opetukseen ja tutkimukseen. Tarkoituksena on nimittäin saada Kabulin yliopistoon lisää koulutusohjelmia.

“Olemme perustamassa visuaalisen journalismin ja dokumentaarisen kerronnan ohjelmaa, joiden lisäksi olen henkilökohtaisesti luomassa mobiili- ja online-journalismin ohjelmaa”, hän sanoo.

Afganistanilaiset nuoret eivät eroa Ahmadin mukaan pääpiirteissään kovinkaan paljon muun maailman nuorista. Sosiaalisen median käyttöaste on korkealla ja maassa, jossa suurten kaupunkien ulkopuolella lukutaito on monin paikoin heikkoa, visuaalinen journalismi on avain tehokkaaseen tiedonvälitykseen. Maassa on myös vahva radiokanavakenttä, sillä siellä toimii yli 90 eri kanavaa.

Opetusta busseissa ja Talibaneilta salaa

Ahmadin ura yliopistossa alkoi jo vuonna 1991, mutta maan levottomuudet asettivat hänen eteensä useita esteitä.

“Kun mujahidinit nousivat valtaan Neuvostoliiton hajoamisen ja sosialistisen hallituksen kaatumisen jälkeen, levottomuudet leimahtivat koko maassa. Tällöin yliopisto-opetusta järjestettiin pahimmillaan muun muassa busseissa. Talibanien noustessa valtaan, naisten asema yhteiskunnassa romahti, eikä heille maksettu enää esimerkiksi palkkaa työstään”, Ahmadi muistelee.

Talibanien äärivanhoillinen Islamin tulkinta johti siihen, että monet naiset päätyivät kapeaan kotiäidin rooliin. Niin myös Ahmadi, ainakin näennäisesti.

“Talibanien vallan aikana aloin ompelemaan ja tekemään räätälin töitä, mutta samalla johdin orpotytöille suunnattua maanalaista koulua salaa. Lisäksi opetin samaan aikaan siskojani”, hän kertoo.

Koulutuksen avulla rauhaan

Vaikka maata vaivaavat vielä monet ongelmat, erityisesti liittyen tasa-arvoon, Kabulin yliopistossa journalistiikkaa opiskelevista noin 40 prosenttia on naisia. Ahmadi, joka toimii myös maan naisjournalistien liiton puheenjohtajana, muistuttaa, että naisten ja tyttöjen koulutus on elintärkeää koko yhteiskunnalle.

“Jos saisin minkä tahansa toiveen toteutettua, niin haluaisin, että kaikki saisivat mahdollisuuden koulutukseen ja opetukseen. Täten voisimme syventää ja kehittää kansainvälistä yhteistyötä sekä tarjota mahdollisuuksia tuleville sukupolville”, hän sanoo.

Ahmadi toivoo tietysti myös, että maahan saataisiin rauha. Rauhankyyhkyjen saapuminen vaatii kuitenkin hänen mukaansa koulutuksen turvaamista ja tasa-arvon edistämistä.

Toimittaja: Ilmo Ilkka