Disney ja Coca-Cola värjäsivät joulupukit punanuttuisiksi, mikä näkyy Kari Elkelän kokoamassa Muistojen joululehdet -näyttelyssä | Radio Moreeni 98,4 MHz

Keräilijä Kari Elkelä on koonnut vanhoista joululehtien kansista näyttelyn Vapriikin Postimuseoon. Esillä on Rudolf Koivun sekä Martta Wendelinin kuvittamia teoksia aina 1800-luvulta asti.

Joululehtiä on julkaistu Suomessa tuhansia. Näyttelyn vanhin lehti on lyhytikäiseksi jääneen uskonnollisen Kansan Lehden joulunumero vuodelta 1893. Näyttelyn vanhin lastenlehti Joulusanoma Lapsille ilmestyi vuonna 1902.

Tamperelainen keräilijä Kari Elkelä on ehtinyt elämänsä aikana keräillä yhtä sun toista mielenkiintoista. Tällä hetkellä joululehdet ovat lähellä Elkelän sydäntä.

”Joululehdet ovat yksi mielenkiintoinen keräilyn kohde. Pääkriteereinäni keräilylle on se, että lehdissä on maalaus- tai piirroskansi”, Elkelä toteaa.

Raamatun sanomaa

Ensimmäiset joululehdet olivat puhtaasti uskonnollisia ja samanlainen sisältö on ollut myöhemminkin mukana useimmissa lehdissä.

Muistojen joululehdet -näyttely

Keräilijä Kari Elkelä on koonnut itselleen mieluisimmat joululehtien kannet nähtäville museokeskus Vapriikin Postimuseoon. Kuva: Jenna Lahti

”Vanhimmat lehdet sisälsivät lähes kauttaaltaan uskonnollista aineistoa. Se säilyi lehdissä hyvinkin pitkään, noin 1950-luvulle asti, kunnes tilalle tuli muutakin sisältöä”, Elkelä kertoo.

Varhaiset lehdet olivat hyvin värittömiä eikä niissä ollut paljon kuvia.

”Kuvituksen kulta-aikana voidaan pitää 1920-1950-lukua, jolloin joululehdet erosivat monista muista lehdistä selvästi edukseen värikkäillä piirros- ja maalauskansillaan.”

Kaupallinen joulupukki

Joululehtien tuttu päähahmo joulupukki kuvattiin entisaikaan täysin erilaisena.

”Joulupukki oli suomalaisille harmaa- tai ruskeanuttuinen partaukkeli, kunnes Suomeenkin rantautuivat Disney ja Coca-Cola -pukit. Sen jälkeen joulupukit ovat olleet punanuttuisia”, Elkelä naurahtaa.

Elkelä kokee joululehdet merkityksellisiksi vielä nykyäänkin.

”Ehkä tällaiset paikallislehdet, kuten Kangasalan joulu, välittävät sitä paikallishistoriaa, mikä kiinnostaa ja siksi niitä luetaan vieläkin. Joululehtien rooli on muuttunut uskonnollisuudesta kaupalliseksi joulun mainostamiseksi. Nykyään sieltä katsotaan, miten saadaan rakennettua esteettisesti hieno joulu kalliilla tuotteilla.”

Muistojen joululehdet -näyttely on nähtävillä 13. tammikuuta asti museokeskus Vapriikin Postimuseossa.

Toimittaja: Jenna Lahti