Jalkapallokentillä juostaan taas, mutta katsomoiden täyttymistä saadaan odottaa | Radio Moreeni 98,4 MHz

Jalkapallokentillä juostaan taas, mutta katsomoiden täyttymistä saadaan odottaa

Jalkapallokausi on päässyt vihdoin alkuun. Jalkapallokentillä on voitu harjoitella toukokuun puolenvälin tienoilta, mutta se on tehtävä Palloliiton antamien tarkkojen ohjeistusten ja rajoitusten mukaan. Ohjeet koskevat niin junioreita kuin liigapelaajiakin. Jalkapalloliiga käynnistyy 1. heinäkuuta ainakin näillä näkymin huomattavasti tavallista pienemmällä yleisöllä.

”Kyllä pojat ovat olleet intoa täynnä, kun reenit taas alkoivat. Kun kenttiä saadaan lisää, saadaan jossakin vaiheessa peräti kolmet viikkoharjoitukset. Se on sitten ihan luksusta”, taustalla näkyvä TaPan P11-12-joukkueen valmentaja Jarkko Paavola sanoo. Etusivun kuvassa lämmitteli TPV:n P17-joukkueen poikia. (Kuvat: Pia Sivunen)

”Ei saa olla liian lähellä, ei saa koskea toisia, palloa ei saa ottaa käteen, ei saa pompotella päällä, pysytään omassa ryhmässä, pitää olla oma vesipullo…” Tampereen Palloilijoiden TaPan P11-12-joukkueessa pelaava Anthony Rahkonen muistaa pitkän listan ohjeita, joiden mukaan nyt on harjoiteltava.

Joukkueen valmentajan Jarkko Paavolan mielestä Palloliiton ohjeistus on selkeä ja järkeenkäypä. ”Ohjeiden mukaan mennään ja tehdään, ja yllättävän hyvin pojatkin tajuavat nämä rajoitukset.”

Vaikeinta Paavolan mukaan on etäisyyden pitäminen, joka ei suju ihan aukottomasti. ”Kun tuossa mennään etuperin ja takaperin, niin kyllä siinä välillä selät osuvat, kun ei kenelläkään ole metrin vannetta ympärillään.”

Myös kentälle sylkemisestä valmentaja joutuu huomauttelemaan. Sitä pitäisi varsinkin näinä aikoina välttää.

Ei kontaktia – ei peliä

Harjoitukset aloitetaan ohjeiden mukaan viisi minuuttia kenttävuoron alettua ja lopetetaan viittä minuuttia ennen sen päättymistä. Näin halutaan saada vältettyä kentällä vaihtuvien joukkueiden törmäilyt keskenään. Paavolan mielestä systeemi on niin hyvä, että se voisi olla voimassa normaalioloissakin.

Pukuhuoneet ja suihkut eivät nyt ole käytössä, mutta sekään ei valmentajan mukaan ole ongelma tämän ikäisillä pojilla. ”Pojat kulkevat yleensä vanhempien kyydillä ja tulevat jo valmiiksi varusteissa ja lähtevät kotiin pesulle ja kamppeita vaihtamaan.”

Koronan aiheuttamat rajoitukset eivät siis loppujen lopuksi ole muuttaneet harjoittelua paljonkaan, paitsi yhdessä keskeisessä asiassa: koska kontaktia ei ole saanut ottaa, ei ole päästy vielä pelaamaan.

Harjoitteet on valittava niin, että niissä säilyvät turvavälit. Ainakin tässä vaiheessa TaPan pojat muistavat pitää välimatkaa, mutta helppoa se ei aina ole. (Kuva: Pia Sivunen)

”Ja pelihän se on se juttu. Ehkä se pelittömyys vähän latistaa, mutta harjoittelun kannalta tämäkin on ihan jees. Yritetään ainakin tehdä sellaisia harjoitteita, joista on pelissä hyötyä”, Jarkko Paavola toteaa.

Pelilliset harjoitukset päästään alkamaan ensi viikolla kesäkuun puolelle siirryttäessä, ja kesäkuussa alkavat myös pelit. TaPan P11-12-joukkue pelasi talven futsalia, josta normaalioloissa olisi siirrytty aika lailla suoraan jalkapallokentälle. Nyt meni noin 1,5 kuukautta jalkapalloharjoituksia ohi.

Jarkko Paavola ei ole syöttänyt tauon aikana pojille omatoimiharjoitteita. ”Saivat pitää vähän lomaa. Vaikka pelit otetaan tosissaan, niin ei tämä mitään kilpaurheilua ole, vaan harrastamista ja kavereiden kanssa olemista”, hän sanoo. Kyllä pojat sitä paitsi ilman ohjeitakin käyvät potkimassa palloa, ainakin Anthony Rahkonen kertoo tehneensä niin omassa pihassa.

Kotisuihku ei auta pelireissulla

Tampereen Pallo-Veikkojen TPV:n P17-joukkueen marraskuussa alkanut harjoittelu katkesi koronarajoituksiin alkukeväällä. Kun toukokuussa taas päästiin kentälle, jaettiin 23 pojan porukka kolmeen ryhmään, joista vain kaksi kerrallaan oli paikalla. Toukokuun 14. päivästä alkaen samalla kentällä on voinut olla 30 harjoittelijaa kolmeen ryhmään jaettuina.

Sarjapelien piti alun perin alkaa huhti-toukokuun vaihteessa, mutta nyt tositoimiin päästään vasta heinäkuun lopulla. Sarja voidaan alkaa, kun SM-karsinnat on ensin pelattu. Lohko-jakokaan ei ollut tätä juttua tehdessä vielä selvillä.

”Yleensä on pelattu länsilohkossa, mikä tarkoittaa pelejä esimerkiksi Porissa ja Eurassa. Huonolla säkällä ollaan pohjoisessa lohkossa ja reissataan Rovaniemellekin pelaamaan”, toteaa P17-poikien valmentaja Petri Taskinen.

Hän odottaa mielenkiinnolla, millaisia ohjeita peleihin kulkemisesta annetaan. Tähän asti joukkue on matkustanut 20-paikkaisella bussilla, mikä saatetaan tässä tilanteessa katsoa liian tiiviiksi matkustusmuodoksi.

”THL ja hallitus sanovat sanansa ensin, sitten ohjeistaa Palloliitto, ja sen mukaan mennään. Tämä ulkona harjoittelu ei luultavasti ole niin vaarallista, mutta esimerkiksi juuri yhdessä matkustamiseen ja suihkussa käyntiin tarvitaan ohjeistusta. Nyt reeneihin tullaan ja niistä lähdetään varusteissa ja käydään suihkut kotona, mutta pelin jälkeen on kyllä pakko päästä pesulle”, Taskinen sanoo.

Näin tikkaa TPV:n P17-joukkueen kapteeni Matin Ahmadi. (Kuva: Pia Sivunen)

Pelit vähenivät puoleen

Polte päästä pelaamaan on kova näillä isommilla pojillakin. Koronakevät supisti sarjapelit puoleen alkuperäisistä, ja kun pelaaminen on koko homman suola, Petri Taskinen ymmärtää hyvin, jos tämä aiheuttaa turhautuneisuutta.

”Luvassa on vain 11 kilpailullista ottelua, mikä on harjoitteluun käytettyihin tunteihin verraten todella vähän. Suuri harmin aihehan se on, sillä juuri pelejähän kaikki ovat odottaneet. Ei se silti näytä motivaatioon vaikuttaneen. Ainakaan kukaan ei ole lopettanut.”

P17-poikien kapteeni Matin Ahmadi vahvistaa omasta puolestaan, että motivaatio on kohdallaan, vaikka pelit jäävät tällä kaudella vähiin. ”Eikä jätkilläkään ole mitään motivaatio-ongelmia ollut. SM-karsintoihin tähdätään. Viime vuonna alkukausi lähti hyvin, ja SM-karsintoihin oltaisiin päästy, ellei olisi sitten tullut tasureita ja viime tipan häviöitä.”

Motivaatiosta kertoo sekin, että kapteeni tuli Kaukajärven kentälle bussilla Nokialta. Normaaliaikoina toimivat kimppakyydit on nyt kielletty.

Toukokuussa vaadittuja kontaktittomia harjoitteita ei Petri Taskisen mukaan ole keksimällä keksittävä, vaan niitä kyllä löytyy. ”Harjoitteita on maailma täynnä. Teini-ikäiset vain eivät vauhtiin päästyään meinaa muistaa pitää kiinni turvaväleistä, ja välillä voi tulla parin pelaajan jonoa jollekin pisteelle. Onneksi ohjeetkaan eivät vaadi sentään mittanauhan kanssa olemaan.”

Vain aivan pienimmät eivät nyt pelaa

Joukkueena harjoittelun maaliskuussa katkettua valmentaja on lähettänyt pojille omatoimiharjoitteita. ”Lihaskuntotreenejä ja muuta sellaista, mitä voi harjoitella yksinään, sellaista ihan itselle sopivaa”, joukkueen kapteeni Matin Ahmadi kertoo. Harjoitteiden kanssa olisi helppo lintsata, mutta ainakin Ahmadi sanoo saaneensa niitä hyvin tehtyä. ”Sen verran itsekuria pitää olla.”

”Onhan se tylsää, ettei saa ottaa kontaktia, ja välien pitäminen on välillä vaikeaa. Hyvä kuitenkin, että nyt päästy reenaamaan. Eihän tässä muuta voi kuin olla kärsivällinen ja odottaa, että tilanne muuttuu paremmaksi”, Ahmadi toteaa.

TPV:n valmennuspäällikkönäkin toimiva Petri Taskinen tietää oto-valmentajillakin olevan kova into päästä hommiin kiinni. ”Tämä on monelle meistä ihan intohimo. Kaikki muut joukkueet reenaavat, paitsi ihan pienimmät pojat. Heitä olisi liian vaikeaa saada pitämään turvavälejä ja noudattamaan muita ohjeistuksia.”

Pukukopit ja suihkut eivät koronarajoitusten vuoksi ole käytössä, joten reeneihin tullaan varusteet päällä. Vain nappikset vaihdetaan paikan päällä. (Kuva: Pia Sivunen)

Pelit vähitellen alkuun

Mitä pelaamiseen tulee, jakavat juniorit ja liigapelaajat saman tuskan. Liigajoukkue Ilveksen ensimmäinen Suomen Cupin peli on 16.6., ja pelillisiä harjoitteita päästään tekemään vasta ensi viikolla.

Ilveksen jalkapallon edustuksen toimitusjohtaja Tomi Erola myöntää, että jalkapallon lisäksi ajatuksissa pyörii nyt aika lailla myös raha. Kesäkuun loppuun asti yleisötilaisuuksissa saa olla korkeintaan 500 henkilöä. Jalkapallopelissä tämä tarkoittaa, että varsinaista yleisöä ei mahdu mukaan kuin nelisen sataa, sillä joukkoon lasketaan niin pelaajat, tuomarit, toimitsijat kuin makkaranmyyjätkin.

”Kyllä sitä miettii, ja joka päivä excelit laulavat. Ei me varmaan konkurssia tulla tekemään, sillä olemme aiemmin tehneet hyvää tulosta, mutta nyt sitten syödään sitä omaa pääomaa”, Erola sanoo.

Ratina tai Tammela yleisörajoitusten mukaan

Veikkausliiga alkaa 1.7. ja loppuu marraskuun 21. päivänä. Se tiedetään, mutta paljon muuta on vielä auki. Esimerkiksi se, millä kentällä Ilves pelaa, riippuu yleisörajoituksista.

”Jos rajana on edelleen 500, pelataan Tammelassa, ja jos yleisöä voi olla enemmän, niin Ratinassa. Jos rajoituksia ei olisi, niin mieluitenhan Ilves tietenkin pelaisi kotikentällään Tammelassa”, Tomi Erola sanoo.

Hän on aiemminkin ottanut julkisuudessa esiin sen, että esimerkiksi Ratinan 17 000 henkeä vetävälle stadionille voisi aika turvallisesti sijoittaa useita tuhansiakin katsojia. ”Jos verrataan tilannetta suuriin terasseihin tai huvipuistoihin, niin kyllä urheilu jää näissä päätöksissä kärsijäksi.”

Kausarin kanssa ensin

Viime vuonna Ilveksen jalkapallo-otteluihin lunasti kausikortin yli 1300 henkilöä. Vaikka korona-aika on hieman hillinnyt ostohaluja, on kausikortteja nytkin myyty noin 1200.

Jos katsomoihin voidaan ottaa vain nelisen sataa ihmistä, ovat kausikorttilaiset etuoikeutettuja. ”Heille lähetetään kysely, jolla selvitellään, ketkä ovat tulossa. Jos sen jälkeen on vapaita paikkoja, pidetään sitten varmaan arvonta. Ainuttakaan lippua ei näillä näkymin ole myynnissä portilla”, Tomi Erola sanoo.

Talouden miettimistä helpottaisi, jos kaikki osuisi hienosti kohdalleen. ”Rajoitukset purettaisiin, ja ihmiset pääsisivät peleihin. Euroopassa mentäisiin toiselle kierrokselle, ja tulisi vielä vaikka pelaajakauppaakin”, toimitusjohtaja Erola luettelee.

Nyt kun pari kansanedustajaakin on lähtenyt puhumaan asian puolesta, Tomi Erola toivoo, että höllennyksiä yleisörajoituksiin tulisi ainakin heinäkuun alussa liigakauden alkaessa. Hienointa jalkapallo-ottelun kaltaisten suurten yleisötapahtumien kannalta olisi, että höllennyspäätöksiä vielä tehtäisiin vähän aikaisemmin kuin aivan viime tipassa.

Toimittaja: Pia Sivunen

  • Tampereen yliopisto
  • Kuuntele lähetystä

  • Osastot

  • Arkisto


  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4

  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4

  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4
  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4