Jääveistosnäyttely lumoaa jälleen – ”Ei mitään mikkihiirihahmoja, vaan aitoa taidetta” | Radio Moreeni 98,4 MHz

Jääveistosteltta on jo toistamiseen ilmaantunut Laikunlavan edustalle, Keskustorin kupeeseen. Tampereen 240-vuotispäivän kunniaksi näyttelyn tämänvuotinen teema on Tamperettaret. Jääveistosteltasta vastaavat yhdessä Kulttuuritalo Laikku ja Suomen jouluvalo Oy.

Jääveistoksista paljastuu salaisuutena pysyneitä, Tampereen olemukseen ja kehitykseen vaikuttaneita hahmoja.
Kuva: Marianne Luoma

Taianomainen musiikki luo satumaista tunnelmaa ja jäähdytyslaitteet hurraavat pehmeästi taustalla. Kymmenet jääveistokset hurmaavat mielikuvituksellisilla hahmoillaan ja tarkoilla yksityiskohdillaan.

”Vaikka täällä jään ja lumen seassa taaperretaan, jäätaide on kuitenkin omanlainen kokemuksensa. Ihmiset tuntuvat tykkäävän tästä, ja miksipä ei tykkäis. Upeen näkösiähän nämä työt ovat”, sanoo näyttelystä vastaava Kari Manninen.

Kokemus auttaa jäätaiteen säilyttämisessä

Veistokset ovat kymmenen suomalaisen ja puolalaisen jääveistostaiteilijan käsialaa. Mannisen mukaan taiteilijoita on haastava saada tähän aikaan vuodesta, mutta Tampereelle saatiin kuitenkin taitavia tekijöitä.

Jääveistokset pysyvät jäisinä -3-asteisessa teltassa riittävän isojen kylmälaitteiden ja teltan eristyksien avulla.

”Kylmälaitteiden säätäminen vaatii perehtymistä, mutta nyt kun on jo kahden vuoden kokemus alkaa homma olla hanskassa”, Manninen kertoo.

Mielikuvituksellisia tarinoita ja hyviä arvoja

Idea näyttelyn aiheesta tuli Tampereen kaupungin kulttuurikoordinaattori Venla Moisalalta. Aihetta työstettiin yhteistyössä, ja veistoksiin liittyvät tarinat kehitteli Manninen.

Antti Pedrozon veistämä Annaliisa Nokinokka vaeltelee lintujen kanssa ja innostaa ihmisiä pitämään kiinni vapaudestaan.
Kuva: Teemu Keskinen

Manninen kuvaa näyttelyä mielikuvituksen herättelijänä. Pääosin naispuoliset hahmot, eläimet ja taruolennot kertovat toteen pohjautuvaa tamperelaista tarinaa.

”Näyttelyssä on Ihanasti myös sellaisia hyviä arvoja. Tarinoista kumpuaa toisten auttamista, inhimillisyyttä ja yhteisöllisyyttä. Myös huumoria”, Moisala lisää.

Minkälaisen mysteerin jääveistosnäyttely kertoo Tampereen kaukolämmöstä? Kuuntele haastattelu kokonaisuudessaan alta.

Toimittaja Silva Heinonen

Jääveistosnäyttely on avoinna päivittäin 11-18 aina helmikuun 2. päivään saakka. Lukuun ottamatta joulutaukoa 24.-25.12.