Isovanhempien tupakointi lisää nuorten tupakointia | Radio Moreeni 98,4 MHz

Isovanhempien tupakointi lisää nuorten tupakointia

Molempien isovanhempien tupakointi kolminkertaistaa nuoren päivittäisen tupakoinnin riskin verrattuna tupakoimattomien isovanhempien lapsenlapsiin.

Tampereen yliopiston Nuorten terveystapaustutkimuksen mukaan isovanhempien tupakointi vaikuttaa lapsenlapsiin. Isovanhempien tupakointi lisää nuoren päivittäisen tupakoinnin aloittamista, mutta myös tupakoinnin kokeilua.

Tutkija Jaana Kinnusen mukaan tupakointi aloitetaan usein mallioppisen kautta. Nuori, joka ei näe tupakointia, harvemmin kokeilee tupakkaa.

”Perheympäristöllä on vaikutus tupakoinnin aloittamiseen. Tupakointi siirtyy sukupolvelta toiselle”, Kinnunen sanoo.

Tupakoinnin tulos on sama sekä äidin puolen että isän puolen isovanhempien tupakoinnin osalta. Nuorten terveystapatutkimuksessa vastaajina olivat 12–18-vuotiaat nuoret. Tutkimukseen vastasi 3535 nuorta vuonna 2013.

Toimittaja: Mimmi Pitkänen