Inkerin Nukkekellarissa asuvat ketut, merenneidot ja kodinkoneiden kesyttäjät | Radio Moreeni 98,4 MHz

Inkerin Nukkekellarissa asuvat ketut, merenneidot ja kodinkoneiden kesyttäjät

Tamperelainen Inkeri Roivainen on koulutus- ja työtaustaltaan niin käsityöläinen, journalisti kuin opettaja, mutta työajan ulkopuolella hän on ennen kaikkea nukentekijä. Ison omakotitalon pohjakerros on Nukkekellari, jossa valmiit ja vasta aluillaan olevat, eri tekniikoin toteutettavat nuket asuvat värikylläisessä, myös materiaalivarastona ja työtilana toimivassa maailmassaan.

Joulukala ja ei tartte auttaa

Joulukalan lopullinen luonne ei ole vielä selvinnyt. Ei tartte auttaa -sarjasta Inkeri Roivainen itse pitää paljon. Kuten kuvasta näkyy, mies vetää itseään veneessä vaikka kuivalla maalla, jos sikseen tulee. (Kuva: Pia Sivunen)

Inkerin Nukkekellarissa aukeaa toinen todellisuus. Siellä monijalkainen karvakala ja maailmaa matkalaukkunsa kanssa kiertävä huovutettu kettu kohtaavat, ja perhoset lentävät koteloistaan naisen vatsasta. Toiset nuket ovat viehättäviä ja kauniita kuin karamellit, toiset kuin painajaisunesta tempaistuja.

Inkeri Roivainen ei useimmiten aloittaessaan tiedä, mikä nukesta tulee. ”Se on sekä etu että haitta. Harvoin olen suunnitellut mitään. Usein vain lähden tekemään ja katson, mitä siitä tulee”, nukketaiteilija kertoo.

Ei tartte auttaa

Roivainen itse pitää paljon Ei tartte auttaa -sarjastaan, joka liittyy suomalaiseen mielenmaisemaan tai ainakin nukentekijän itsensä kokemukseen siitä. Sarjassa esimerkiksi eräs mies kantaa selässään omakotitaloa ja toinen yrittää vetää itseään veneessä kuivalla maalla. Tässä kyllä pärjätään, apua ei tarvita!

Valloittava on myös nukkesarja kodinkoneiden kesyttäjistä. ”Siivoaminen on välillä tylsää. Aloin ajatella, että mikä suhde niillä, jotka ovat joutuneet siivoamaan, on esimerkiksi imuriin tai pesukoneeseen”, Inkeri Roivainen kertoo. Näitä suhteita kuvaavat nuket, joista yksi ratsastaa kultaisella imurilla, ja toinen istuu räjähtävän pesukoneen päällä.

Materiaalia nukentekijällä on kellarissaan miehen isän keräilyjen peruina, ja lisää löytyy kirpputoreilta. Kierrätyskelpoiset materiaalit kiertävät – niin lakanakankaat, napit, vaippamateriaalit kuin kinesioteipit. ”Tavaraa vaan tulee ja kertyy, ja sitten siinä alkaa nähdä mahdollisuuksia.”

Mitä huvittaa ja milloin huvittaa

Yleensä Inkeri Roivaisella on useita nukkeja kesken. Yksi menee eteenpäin, ja toinen odottaa. Sitten, yhtäkkiä, valmistuukin monta nukkea kerralla.

Roivainen tekee nukkeja lähinnä itselleen, mutta kaupatkin saattavat syntyä, jos joku osaa tulla kysymään. Mikäli tilaustyön tekemiseen ei ole aikaa tai halua, Inkeri Roivainen mielellään opettaa ja neuvoo kysyjää tekemään itse. Yhteyden häneen saa parhaiten Inkerin Nukkekellarin Facebook-sivujen kautta.

”Tämä on minun leikkikenttäni. Ei tarvitse miettiä, mitä teen ja kenelle teen. Teen, mitä ja milloin itseäni huvittaa. Joku urheilee, joku maalaa. Tämä on se, millä minä jaksan. Kukaan ei näitä tarvitse, paitsi minä itse ehkä ollakseni se, mikä minä olen”, Inkeri Roivainen sanoo.

Toimittaja: Pia Sivunen

Kuuntele keskeneräisen joulukalan vaiheista ja muista Nukkekellarin asukeista: