Ilmastonmuutos, me too ja pakolaisuus näkyvät nyt lastenkirjojen sivuilla, sanoo Lastenkirjainstituutin Kaisa Laaksonen | Radio Moreeni 98,4 MHz

Uudet lasten- ja nuortenkirjat tarttuvat nopeasti ajankohtaisiin puheenaiheisiin. Parhaillaan kirjoissa näkyy ”vahvojen tyttöjen esiinmarssi”, kertoo Verstaalla vieraillut Lastenkirjainstituutin toiminnanjohtaja Kaisa Laaksonen.

Suomen Kirjailijaliitto palkitsi Lastenkirjainstituutin lokakuussa Kirjailija kiittää -palkinnolla. Toiminnanjohtaja Kaisa Laaksonen oli mukana vastaanottamassa palkintoa Helsingin kirjamessuilla.

Lastenkirjallisuuden asemaa ja lukemista edistävä Lastenkirjainstituutti viettää tänä vuonna nelikymppisiään. Lastenkirjainstituutin toiminnanjohtaja Kaisa Laaksonen kertoo, että ala on muuttunut paljon neljässäkymmenessä vuodessa.

”Lasten- ja nuortenkirjallisuuden julkaisumäärät ovat kasvaneet 1970-luvun lopusta valtavasti. Toisaalta nyt ollaan huolissaan lukuinnon vähenemisestä. Kirjoja julkaistaan enemmän, mutta luetaanko niitä vähemmän? Se on suuri kysymys lastenkirja-alalla.”

1970-luvulla julkaistiin paljon opettavaisia ja jopa osoittelevia lastenkirjoja, mutta myöhemmin käsittelytavat ovat monipuolistuneet ja aihevalikoima kasvanut. Uudet lastenkirjat reagoivat nopeasti ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin teemoihin. Tämä selviää Lastenkirjainsituutin tilastoista, joissa on listattu viime vuonna ilmestyneiden lastenkirjojen aiheita.

”Ilmastonmuutos, ympäristöasiat, ekologinen elämäntapa ja kierrätys olivat vahvasti esillä. Niin myös pakolaisasiat. Etenkin vuonna 2015 tulleiden turvapaikanhakijoiden vaikutukset näkyvät paljon lastenkirjallisuuden aiheissa.”

”Vahvojen tyttöjen esiinmarssi”

Joskus lastenkirjat saattavat aistia orastavia puheenaiheita jopa ennen kuin ne päätyvät julkisuuteen. Laaksonen käyttää esimerkkinä Jukka Behmin Pehmolelutyttöä, joka voitti kustantamo WSOY:n nuortenkirjakilpailun keväällä 2017. Laaksosen mukaan kirjassa on paljon me too -henkisiä teemoja. Kirja ilmestyi seuraavana syksynä, ja samaan aikaan seksuaalisesta häirinnästä ja siihen liittyvistä valta-asetelmista alettiin puhua laajemmin mediassa.

”Kirjaan aihe oli siis tullut edeltäkäsin. Jos tämän vuoden kirjoista puhutaan, vahvojen tyttöjen esiinmarssi on aikamoinen. Kirjoja naisten oikeuksista ja sankaritarinoita tytöille ja naisille on ilmestynyt todella paljon.”

Toimittaja: Juho Kankaanpää