Iidesjärven lintutorni on harrastajille tärkeä, ja pian se saa myös odotetun laajennuksen | Radio Moreeni 98,4 MHz

Kauniina syyspäivänä Iidesjärven itäkärjesssä sijaitsevalla tornilla on ruuhkaa. Ylös mahtuu kerralla kolme tai neljä mukavasti. Muut odottelevat vuoroaan. Marraskuussa toteutuva laajennus tulee tarpeeseen.

Jukka T. Helin seuraa lintujen liikkeitä Iidesjärven lintutornista.

Pirkanmaan Lintutieteellisen Yhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helinille paikka on tuttu. Hänen mukaansa syksy on ollut melko tyypillinen, vaikka vuosittaista vaihtelua lintujen määrässä aina onkin.

Järvellä on nähty tänä syksynä esimerkiksi haapanoita ja isokoskeloita, ja voi siellä välillä nähdä jopa äärimmäisen uhanalaisen punasotkan.

”Kurkiparvia on jonkin verran mennyt, mutta aika vähän, koska kurjet ovat menneet aika lailla itäpainotteisesti tänä vuonna,” Helin kertoo.

Iidesjärven lintutorni on Helinin mukaan Tampereella todella tärkeä. Se on yksi Tampereen kahdesta tornista, ja se toinen on kaukana Velaatassa, eikä Helin ole varma sen kunnosta.

Iidesjärvi on ennen ollut valtakunnallisestikin merkittävä lintujärvi. Helinin mukaan Iidesjärven lintujen yksilömäärät ovat huippuvuosista vähentyneet paljon, mutta lajimäärä säilynyt suunnilleen ennallaan.

Torni laajenee moneen suuntaan

Iidesjärven torni saa tänä syksynä paljon toivotun laajennuksen. Tornin lava ja kaiteet rakennetaan kokonaan uudestaan, ja lavaa laajennetaan kolmeen suuntaan. Uudesta lavasta tulee vanhaa yhteensä kolme metriä pidempi, ja metrin leveämpi. Rakennustyö tehdään marraskuun lopulla, kun siitä ei enää ole haittaa linnuille, eikä harrastajille.

Lintutornien tulevaisuus vaikuttaa muutenkin Tampereella lupaavalta, koska suunnitteilla on ainakin kaksi kokonaan uutta tornia. Yksi saattaa nousta Hevoshakaan, jonne on suunnitteilla esteetön torni. Santalahteen on myös suunniteltu lintutornia, mutta Jukka T. Helin ei ole varma onko se välttämättä tornille paras paikka, jos alueesta tulee liian suosittu vapaa-ajanviettopaikkana.

Helin pitää uudistuksista huolimatta kuitenkin esimerkiksi Helsingin ja Porin tornitilannetta paljon Tamperetta parempana. Molemmissa kaupungeissa on useita suuria lintutorneja.

Muut lajit seuraavat naurulokkia

Naurulokkien vähentyminen Iidesjärvellä Jukka T. Heliniä kuitenkin huolestuttaa. Monet muut lajit hakeutuvat mielellään samoille pesimäpaikoille naurulokkien kanssa, joten jos naurulokit Iidesjärven hylkäävät, saattaa muitakin lajeja kadota niiden mukana.

Naurulokkien vähentymiselle voi olla monta syytä. Maapedot, kuten minkki, ja muuttuva maasto saattavat niiden pesintää haitata, mutta välillä naurulokit voivat hylätä asuinjärven myös ilman mitään ihmiselle ilmeistä syytä. Jos näin käy, naurulokit eivät välttämättä koskaan tule takaisin.

Toistaiseksi Iidesjärven torni pitää kuitenkin paikkansa Tampereen keskustan alueen ainoana lintutornina, ja siellä käy ryhmiä myös useista kouluista ja päiväkodeista.

Toimittaja, kuvat: Janne Järvinen