Ihmissuhdetrilogia päätökseen Tampereella: Koronakeväänäkin 70 on vain numero | Radio Moreeni 98,4 MHz

Ihmissuhdetrilogia päätökseen Tampereella: Koronakeväänäkin 70 on vain numero

Käsikirjoittaja ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaa on saattamassa ihmissuhdetrilogiaansa päätökseen kotikaupungissaan Tampereella. Punatiilen ja ohjaajan lisäksi elokuvan tamperelaisvahvuuksia ovat kaupungista kotoisin olevat näyttelijät Hannele Lauri ja Mikko Nousiainen.

70 on vain numero -elokuvaa kuvattiin Tammerkosken kupeessa tiistaina. (Kuva: Pia Sivunen)

Johanna Vuoksenmaan elokuvat 21 tapaa pilata avioliitto ja Viikossa aikuiseksi ovat saaneet yli puoli miljoonaa katsojaa elokuvateattereissa. Nyt tekeillä oleva elokuva 70 on vain numero on tämän ihmissuhdetrilogian päätösosa.

Johanna Vuoksenmaan elokuvat ja suositut televisiosarjat, kuten Klikkaa mua ja Ex-onnelliset, käsittelevät monenlaisia ihmissuhdekipuilujamme. Elävillä ja tutuntuntuisilla henkilöillä ei Vuoksenmaan mukaan ole vastineita todellisuudessa. ”He kaikki jollain tapaa lainaavat jotakin minun tunnettani, ovat sitten naisia, miehiä tai lapsia. Henkilöt ovat yhdistelmä itsestäni ja omista tunteistani miksattuna havaintoihin toisista ihmisistä.”

Miten Peppi Pitkätossu vanhenee?

70 on vain numero kertoo suositun naisartistin Seija Kuulan kasvutarinan. Fiktiivinen tarina on kunnianosoitus suomalaisille naisartisteille, ja siinä kuullaan useita koko kansan rakastamia hittejä.

Tarinaa käsikirjoittaessaan Johanna Vuoksenmaan lähtöajatuksena oli, mitä tapahtuu Peppi Pitkätossulle tämän vanhetessa. Vuoksenmaa pyöritteli erilaisia ammatteja, joissa ikä on tärkeä asia. Hänen intohimoinen suhteensa musiikkiin sai aikaan naksahduksen, että päähenkilön täytyy olla esiintyvä laulaja. ”Siinä yhdistyvät musiikki ja fyysisen vanhenemisen uhka; äänen pitäisi toimia, keikoilla pitäisi jaksaa, ja oma ulkonäkö on etenkin naisartisteille osa työkalua.”

Hannele Laurilla oli pieni rooli elokuvassa 21 tapaa pilata avioliitto. ”Siinä huomasin, miten hemmetin taitava hän on. Hänellä on loistava komediallinen rytmitaju. Kun käsikirjoitusprosessissa sitten tuli naisartisti esiin, tajusin kirjoittavani osaa Hannele Laurille”, Vuoksenmaa sanoo.

Hänestä tuntuu, että Hannele Laurista on nähty ja käytetty television ja elokuvan puolella aika kapea siivu. ”Mulla on sellainen fiilis, että tarjoan hänelle sellaisen biisin, jossa hän saa laulaa koko rekisterinsä alhaalta ylös.”

Kuudes vuosikymmen näyttelijänä

Kultaisella Venlalla ja Betoni-Jussilla elämäntyöstään palkitulla Hannele Laurilla on alkamassa kuudes vuosikymmen näyttelijänä. 70 on vain numero -elokuva vahvistaa, että vaikka jumalattaret eivät täytä vuosia, voi elämä tuoda esiin asioita, joissa ikä onkin voimavara. Hannele Lauri sanoo vuosien tuoneen itselleen ainakin ammattitaitoa, kykyä tulla toimeen ihmisten kanssa ja myös ymmärrystä levätä aina, kun se on mahdollista. Johanna Vuoksenmaa tosin sanoo, että Lauria pitää komentaa nukkumaan kuin teiniä.

Hannele Lauri ei ehdi tällä kuvausreissullaan Tampereella tehdä muuta kuin töitä. (Kuva: Pia Sivunen)

Hannele Laurille Ikääntyminen ei ole tarkoittanut roolien vähenemistä, vaan töitä on riittänyt. Hän on näytellyt Helsingin Kaupunginteatterissa yli 40 vuotta, mutta suurin osa suomalaisista taitaa muistaa hänet erityisesti elokuvista, televisiosta ja etenkin sketsisarjasta Naisen logiikka.

Hannele Lauri ei haluaisi itseään nähtävän vain koomikkona. ”Luojan kiitos olen saanut teatterissa näytellä draamaa todella paljon. Se balanssi on ollut hyvä, että on saanut tehdä sekä komediaa että draamaa.”

Tampereelta kotoisin oleva Hannele Lauri lähti alle kaksikymppisenä Helsinkiin Suomen Teatterikouluun ja jäi sille tielleen. Kuvaukset Tampereella tuovat hänelle paljon muistoja mieleen – hyviä ja myös surullisia. Äiti, isä, mummo, vaari ja monet muut läheiset ovat kuolleet.

Hannele Lauri muistaa elävästi etenkin kesät Laukontorilla. ”Olin siellä pienestä pitäen töissä mummon ja vaarin kanssa. Torilla oli ihana olla, kaikki ne vihannesten tuoksut…”

Lauri toteaa, ettei ole erityisen urbaani ihminen. Hän sai tarpeekseen Helsingin ratikoista, busseista ja ihmispaljoudesta ja muutti Nurmijärvelle, jossa asustelee tyytyväisenä Nancy-koiransa kanssa.

70 ei ole vanhuuden raja

Elokuvan nimestä on tänä keväänä syntynyt ironiaa, jota ei ollut tilattu. Elokuvan teossa koronan vetämät ikärajat pakottivat miettimään esimerkiksi sitä, voiko yli 70-vuotiaita näyttelijöitä käyttää rooleissa.

”Ei 70 mielestäni ole vanhuuden raja, vaan meillä on hyvin terveet ja toimintakykyiset suuret ikäluokat. Ymmärrän kyllä, että aina kun tehdään sääntöjä ja suosituksia, niin jonnekinhan se raja on vedettävä. Hyvä, että nyt on painotettu ihmisen omaa päätösvaltaa, sillä vaikka 70 täyttäneitä koskevat rajoitukset ovatkin olleet suosituksia, niin oli sellaisiakin yli 70-vuotiaita, jotka eivät sosiaalisen paineen vuoksi uskaltaneet lähteä edes roskia viemään”, Johanna Vuoksenmaa sanoo.

Koronarajoitusten keskeyttämiä kuvauksia oli tarkoitus oli päästä jatkamaan toukokuun alussa, mutta aloitus venähti miltei kuukaudella.

Nina Laurio, toinen elokuvan tuottajista, kertoo koronan mutkistavan kuvauksia aika lailla. Koko kuvausryhmällä on erittäin yksityiskohtaiset turvaohjeet, ja lisäksi jokaisella eri työskentelyryhmällä vielä omansa. Sisätiloissa esimerkiksi maskeeraajilla on maskit tai visiirit, hygieniavalvojat ovat tarkkoina, ja ruokailuissa on tarjolla yksittäispakatut annokset.

”Kuvauspaikatkin menivät osittain uusiksi koronarajoitusten vuoksi. Onneksi senioritanssit ehdittiin tehdä ennen koronaa”, Nina Laurio sanoo.

Johanna Vuoksenmaa (vas.) kehuu vuolaasti ryhmäänsä: pääroolin esittäjä Hannele Lauri, Misa Palander, ensimmäisen elokuvaroolinsa levy-yhtiön pomona tekevä Juha Torvinen ja Mikko Nousiainen. (Kuva: Pia Sivunen)

Hän kiittelee Johanna Vuoksenmaan maagisia säidenjärjestelytaitoja. Kun talvikuvia oli tarkoitus ottaa, saatiin lunta aina kun tarvittiin, vaikka talvi muuten oli mitä oli. Kevät oli kylmä kuin mikä, mutta nyt kun tarvittiin kunnon kesää, saatiin miltei helle.

70 on vain numero kuvataan pääasiassa Tampereella ja Tampereen seudulla, vain muutamia kuvauspäiviä on Helsingissä. Viimeisiä kuvauksia tehdään vielä kesäkuun lopulla Tampereella ja Ylöjärvellä.

Elokuva saa ilmeisesti ensi-iltansa tammikuussa 2021. Tämä tosin riippuu siitä, miten elokuvien levittäjä lähtee purkamaan ensi-iltoja. ”Koronan tyhjennettyä elokuvasalit pitää kaikki nyt miettiä uudelleen. Isot Hollywood-tuotannot on siirretty suosiolla vuodella eteenpäin”, Nina Laurio kertoo.

Toimittaja: Pia Sivunen

Kuuntele:

  • Tampereen yliopisto
  • Kuuntele lähetystä

  • Osastot

  • Arkisto


  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4

  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4

  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4
  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4