Historia läsnä Laukossa | Radio Moreeni 98,4 MHz

Historia läsnä Laukossa

600-vuotiaassa Laukon kartanossa Vesilahdella historia ja nykypäivä elävät tiiviisti yhdessä. Menneet ajat ja tapahtumat näkyvät konkreettisesti esimerkiksi palaneesta päärakennuksesta jäljelle jääneenä Pirunkellarina ja Elias Lönnrotin huoneena. Lönnrot sai Kalevalan valmiiksi Laukossa.

"Pirunkellarista ei johdakaan luolastoja Pirunvuorelle, vaan se on osoittautunut kivilinnan tavalliseksi pohjakerrokseksi", kertoo kartanon omistaja Liisa Lagerstam. (Kuva: Pia Sivunen)

”Pirunkellarista ei johdakaan luolastoja Pirunvuorelle, vaan se on osoittautunut kivilinnan tavalliseksi pohjakerrokseksi”, kertoo kartanon omistaja Liisa Lagerstam. (Kuva: Pia Sivunen)

”Pirunkellari on innoittanut kansantarinoihin. Kerrottiin, että Pirunkellarista johtaisi luolastoja Pirunvuorelle, muun muassa Karkkuun asti. Arkeologiset kaivaukset kuitenkin osoittivat, että kyse on ensimmäisen päärakennuksen, kivilinnan, pohjakerroksesta”, kartanon omistaja, kulttuurihistorioitsija Liisa Lagerstam nauraa.

Elias Lönnrot tuli Laukkoon nuorena miehenä kotiopettajaksi. Hän keräsi Laukossa talteen Elinan surma –balladin, jonka julkaisi Kantelettaressa. Balladi kertoo siitä, miten ritari Klaus Kurki mustasukkaisuuksissaan poltti vaimonsa ja surmasi sitten itsensä. Kerrotaanpa hänen myös jääneen kummittelemaan kartanon maille. ”Tosielämän Klaus Kurki oli kuitenkin paljon tylsempi hahmo kuin tämä synkeä ritari”, kertoo kartanon historiaan perehtynyt Liisa Lagerstam.

Liisa Lagerstam teki väitöskirjansa Laukon kartanon pitkäaikaisimmasta isännästä Gabriel Kurjesta. Kartanossa kasvaneelle Lagerstamille tehtävä oli niin mielenkiintoinen, että se tempaisi mukaansa kymmeneksi vuodeksi. Hienointa työssä oli hänen mielestään päästä tutustumaan kartanossa eläneiden ihmisten asumiseen, elämiseen ja kohtaloihin.

Toimittaja: Pia Sivunen