Hautausmaa tavaratalon takana: Miljonäärisuvun tarinan päätepiste sijaitsee epätodennäköisessä paikassa | Radio Moreeni 98,4 MHz

Vaikutusvaltaisen von Nottbeckin teollisuussuvun jäsenten viimeinen leposija sijaitsee Tampereen Lielahdessa. Yksityinen hautausmaa on piilossa rauta- ja autotarvikekauppojen takana, eikä moni tamperelainenkaan tiedä siitä. Museo Milavidan opastetut kierrokset avaavat alueen yleisölle.

Nottbeckien hautausmaan hautakivet ovat varsin pelkistettyjä, lukuun ottamatta patrunessa Constance von Nottbeckin hautakiveä, joka on erittäin näyttävä. Patrunessa olikin kertomusten mukaan varsin tarkka ulkoasustaan.

”Missä se on?”

Tiedän, että Finlaysonin puuvillatehtaan omistaneen von Nottbeckin suvun yksityinen hautausmaa on lähellä, mutta alan kyseenalaistaa paitsi suuntavaistoani myös saamiani ohjeita harhaillessani rautakaupan parkkipaikalla. Mikään ei viittaa siihen, että tänne isojen teollisuushallien ja liiketilojen maisemaan sopisi hautausmaa, edes pieni sellainen.

Pian kuitenkin näen oppaakseni lupautuneen museolehtori Sallamari Angerian, ja tiedän olevani oikeassa paikassa. Puiden suojissa sijaitsevalle hautausmaalle johtaa parkkipaikalta lyhyt päällystämätön tienpätkä.

”Nottbeckeilla on ollut kesäpaikka täällä Lielahdessa ja hautausmaa on perustettu suvun maille. Tässä on ollut peltoa ympärillä, eli paikka on ollut varsin rauhallinen”, Angeria avaa hautausmaan outoa sijaintia kauppa- ja teollisuusalueen puristuksessa.

Kosmopoliitteja toisesta todellisuudesta

Jykevien porttien taakse aidatulle alueelle on haudattu kymmenen Nottbeckia. Ensimmäinen hautaus on tehty vuonna 1885 ja viimeinen yli sata vuotta myöhemmin. Hautojen vieressä on myös pieni käytöstä poistettu kappelirakennus.

Hautausmaa kertoo omalla tavallaan tarinaa varsin kansainvälisestä suvusta, sillä hautakivissä on tekstiä niin englanniksi kuin saksaksikin. Nottbeckeja voikin kuvailla aikansa kosmopoliiteiksi.

”Perhe itsessään on ollut saksankielinen, mutta sukua on ollut myös Venäjällä, joten se on ollut heille kuin toinen äidinkieli. Tampereella tarvittiin lisäksi suomea ja ruotsia, ja ulkomaanmatkoilla englannin ja ranskan kielitaidosta oli hyötyä”, Angeria luettelee.

Eksoottisia nimiä ja hedelmiä

Matkoilla suvun jäsenien nimetkin ovat saattaneet muuttua matkakohteen mukaan.
”Näsilinnan rakennuttanut Peter von Nottbeck on Ranskassa tunnettu nimellä Pierre ja Venäjällä hän on käyttänyt nimeä Petja.”

Varakas suku on elänyt 1800-luvun Tampereella varsin toisenlaista elämää kuin naapurinsa. Korkean aidan takana hienossa palatsissa asuneilla Nottbeckeilla on ollut kymmeniä palvelijoita ja mahdollisuus sellaiseen ylellisyyteen, josta tavalliset tamperelaiset ovat voineet korkeintaan haaveilla.

”Omat puutarhurit ovat esimerkiksi kasvattaneet ananaksia, vesimeloneja ja viinirypäleitä vain heille”, Angeria toteaa.

Tapahtukoon sinun tahtosi

Vauraudesta ja menestyksestä huolimatta suvun historiaan mahtuu kuitenkin myös varsin traagisia aineksia, mikä ilmenee myös hautakivistä.

Aviopari Peter ja Olga von Nottbeck kuolivat molemmat muutaman kuukauden sisään 1890-luvun lopussa. Pariskunnan rakennuttamaan, nykyisin Näsilinnana tunnettuun, Milavidan kartanoon päätyi asumaan onnellisen perheen sijaan neljä pientä orpolasta palveluskuntineen.

Peterin ja Olgan yhteistä hautakiveä koristaakin pysäyttävä ja olosuhteet huomioon ottaen suorastaan kylmäävä saksankielinen teksti ”Dein wille geschehe” – tapahtukoon sinun tahtosi.

Kesällä 2019 opastettuja kierroksia Nottbeckien hautausmaalla järjestetään vielä 7.7., 4.8., 1.9. ja 29.9.2019.

Toimittaja: Antti Haavisto