Hämeenkadun terasseista puolet kiinni | Radio Moreeni 98,4 MHz

Hämeenkadun terasseista puolet kiinni

Tampereen keskustan raitiotietyömaa on aiheuttanut monille yrityksille ongelmia. Esimerkiksi ravintoloiden terasseista noin puolet on Hämeenkadun alueella joutunut väistymään työmaan tieltä. Tämä ymmärrettävästi harmittaa etenkin, kun juuri tänä vuonna kesä alkoi aikaisin, ja terasseille olisi ollut käyttäjiä.

Raitiotietyömaata

Hämeenkadun paristakymmenestä terassista noin puolet on joutunut väistymään ratikkatyömaan tieltä. (Kuva: Pia Sivunen)

“Kyllä tämä asiakaskatoa aiheuttaa. Ensimmäiset parhaat terassikelit menivät hukkaan”, todettiin Ale Pupista, kun toimittaja Marko Lehtimäki kiersi kyselemässä ravintolahenkilökunnan tuntoja . ”Kun iso terassivaltti puuttuu, pitää pienentää kuluja. Henkilöstömäärää on sopeutettava vallitsevaan tilanteeseen.”

”Terassit ovat yksi osa elävää kaupunkikuvaa. Isoin pelko on, että tästä kaupungin pääkadusta tulee vain ohikulkutunneli, ja kaikki liikkeet ovat jossakin muualla.”

Keskustan myllertäneistä työmaista huolimatta Pub Simon on hakenut lupaa pienelle, kapealle terassille. Ainakaan toukokuun loppupuolella siitä ei ollut kuulunut mitään. ”Menetys tämä on kaikille, joilla on ollut terassi. Rakentamisessa ei ole ehkä aivan hahmotettu kokonaisuutta. Työ olisi voitu tehdä lyhyemmissä pätkissä ja ehkä kolmessa vuorossa, niin se olisi edistynyt liikepaikkojen kohdalla vähän nopeammin”, sanottiin Simonissa.

Kaupunkikin kärsii taloudellisesti

Hämeenkadun alueella on parikymmentä terassia, joista noin puolet joutuu väliaikaisesti väistämään ratikkatyömaan alta. ”Työmaa etenee Hämeenkadulla kortteleittain, ja työt on aikataulutettu niin, että joku terasseista saattaa joutua odottamaan lupaa vuoteen 2020 asti. Asiaa tarkastellaan uudelleen sitä mukaan kuin työmaa etenee ja aikataulut tarkentuvat, kertoo Tampereen kaupungin kiinteistöjen, tilojen ja asuntopolitiikan yksikön tilapäällikkö Niko Suoniemi.

Suljetut terassit tarkoittavat taloudellista menetystä myös kaupungille, joka vuokraa terassitilaa ja perii siitä korvauksen. ”Terassit tuottavat kaikkiaan vuokratuloja reilut 100 000 euroa vuodessa. Osa tästä jää nyt tulematta. Kaupunki kuitenkin näkee ratikan kaupunkialueen kehittämisenä, jonka kautta tulot sitten kyllä tulevat takaisin”, Niko Suoniemi sanoo.

Jos töiden aikatauluissa pysytään, päästään aurinkoisesta säästä Hämeenkadun terasseilla nauttimaan taas vuonna 2020.

Toimittaja: Pia Sivunen

Kuuntele Marko Lehtimäen tekemä gallup:

Kuuntele tilapäällikkö Niko Suoniemen haastattelu:

  • Tampereen yliopisto
  • Kuuntele lähetystä

  • Osastot

  • Arkisto


  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4

  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4

  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4
  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4