Hallitus haluaa nuoret nettiin äänestämään | Radio Moreeni 98,4 MHz

Hallitus haluaa nuoret nettiin äänestämään

Hallitus haluaa nettiäänestyksen kaikkiin yleisiin vaaleihin. Nettiäänestyksen avulla tavoitettaisiin etenkin nuoret.

Hallitus aikoo esittää kaikkiin yleisiin vaaleihin perinteisen äänestystavan rinnalle nettiäänestystä. Yleisiä vaaleja ovat eduskunta-, kunta-, europarlamentti- ja presidentinvaalit.

Nettiäänestyksen kustannuksia, toteuttamisvaihtoehtoja ja vaikutuksia vaalijärjestelmään alkaa nyt arvioimaan hallituksen asettama työryhmä. Oikeusministeriön mukaan työryhmän selvitys pyritään saamaan valmiiksi ensi vuonna.

Oikeusministeriön ylitarkastajan Heini Huotarisen mukaan jo edellinen työryhmä tuli siihen tulokseen, että nuoret äänestäisivät netissä enemmän kuin perinteisillä äänestyspaikoilla. Esimerkiksi Virossa on ollut jo jonkin aikaa käytössä nettiäänestys.

”Tärkein kohderyhmä tässä uudistuksessa on nuoret. Virossa on huomattu, että nuoret äänestävät selvästi aktiivisemmin kun heille tarjotaan mahdollisuus nettiäänestämiseen”, sanoo Huotarinen.

Uusi työryhmä keskittyy nyt tutkimaan, minkälaisia malleja muissa maissa on käytössä, ja mikä olisi kaikkein toimivin Suomessa.

Toimittaja: Sandra Järvenpää