H.P. Lovecraftin kauhutarinoita Radio Moreenin maanantai-illoissa: Ensimmäisenä on vuorossa hyytävä Nimetön kaupunki | Radio Moreeni 98,4 MHz

Mikael Fristadius lukee äänikirjoiksi 100 vuotta vanhoja kauhukertomuksia. Kauhu- ja fantasiakirjailija Lovecraftin tuotannosta kuullaan ensimmäisenä tarina, josta sai alkunsa jumalolentomyytti.

Yhdysvaltalainen kirjailija ja runoilija Howard Phillips Lovecraft (1890-1937) tunnetaan Cthulhu-myytin synnyttäneistä kauhutarinoistaan.

H. P. Lovecraftin luomaa kuvitteellista jumalolento Cthulhua on kuvailtu mustekalan, lohikäärmeen ja ihmisen yhdistelmäksi.

Lovecraftin tarinat eivät saavuttanut erityisen suurta menestystä kirjailijan eläessä, mutta nykyään hänet lasketaan kauhu- ja fantasiakirjallisuuden suurimpiin vaikuttajiin. Lovecraftin tarinoita on käännetty myös suomeksi, ja niitä on julkaistu Jalavan kustantamina kokoelmina.

Radio Moreenissa lähetettävät tarinat lukee ja dramatisoi Mikael Fristadius, joka on taajuudelta tuttu ääni sivarivuotensa ajoilta. Hänen mukaansa ensimmäisen osan teksti valikoitui sattumalta.

”Äänikirjasarjan ensimmäistä tarinaa Nimetön kaupunki pidetään Cthulhu-myytin ensimmäisenä osana. Tämä pikku detalji tosin selvisi vasta äänikirjan ollessa jo lähes valmis, eikä täten vaikuttanut tarinan valintaan. Hupaisa sattuma, vai onko sittenkään…”

Fristadius lukee äänikirjat Jalavan kustantamasta, kuusiosaisesta kokoelmasarjasta “H. P. Lovecraftin kootut teokset”. Tarinoilla on useita suomentajia, jotka mainitaan kunkin äänikirjan yhteydessä. Nimettömän kaupungin ovat suomentaneet Ulla Selkälä ja Ilkka Äärelä.

Fristadius lupaa, että ensimmäisen äänikirjan jälkeen myös uusia jaksoja on tulossa.

”Tarinoita tulee Radio Moreeniin niin kauan kunnes tarinat loppuvat, tai lukija menettää järkensä lukiessaan Muinaisten kauhukekkereistä. Säännöllisiä jaksoja ei voida taata, mutta kesällä tullaan äänittämään tarinoita oikein urakalla.”

Nimettömään kaupunkiin astutaan Radio Moreenissa maanantaina 2. maaliskuuta klo 22.00. Kaikki Lovecraft-äänikirjat tulevat kuunneltaviksi myös Radio Moreenin SoundCloudiin.