Fysioterapeutti Piia Amperin apuna häärää shetlanninlammaskoira Sisu: ”Pelkkä koiran läsnäolo tuottaa asiakkaissa mielihyvää ja auttaa keskittymään” | Radio Moreeni 98,4 MHz

6-vuotias shetlanninlammaskoira Sisu työskentelee fysioterapeutin apulaisena koira-avusteisessa kuntoutuksessa. Suurimman osan ajasta Sisu katsoo rauhoittavasti vieressä, kun asiakas suorittaa tehtävää.

Fysioterapiassa käyvät pääsevät Pirkanmaan Tutoriksessa koira-avusteiseen kuntoutukseen fysioterapeutti Piia Amperin vastaanotolle. Amper työskentelee yhdessä koiransa Sisun kanssa.

Fysioterapeutti Piia Amper havainnollistaa, kuinka Sisu-koira voi auttaa asiakasta kävelemisessä. Kuva: Jenna Lahti

”Koira-avusteisessa kuntoutuksessa ammattihenkilö, esimerkiksi fysioterapeutti, tekee työtään ja hänellä on työparinaan tehtäviin koulutettu koira, joka on mukana asiakkaan harjotteissa”, Amper selkeyttää.

Sisun työnkuvaan ei kuulu haukkuminen tai muu ääntely, joka saattaisi häiritä asiakkaan keskittymistä. Suurimmaksi osaksi Sisu katsoo vierestä, kun asiakas suorittaa tehtäviä ja odottaa saavansa makupalan päätteeksi.

Terapiakoiran kriteerit

Terapiakoiran läsnäolo tuottaa mielihyvää ja auttaa asiakasta esimerkiksi kommunikoinnissa. Kaikki koirat eivät kuitenkaan pysty täyttämään terapiakoiran kriteerejä.

”Terapiakoiran tarvitsee olla ehdottomasti ihmisrakas ja arjessa varma. Koiran täytyy toisin sanoen haluta työskennellä ihmisen kanssa ja koulutus tarvitaan aina pohjalle”, Amper painottaa.

Sisu on Amperin oma koira. Sisun hankittuaan häntä kiinnosti tietää, voisiko Sisu olla jotenkin apuna hänen työpaikallaan. Amper alkoi kouluttamaan Sisua kymmenen viikon iässä.

”Arkipäiväisen koulutuksen pohjalta lähdin muokkaamaan Sisun käytöstä harjoittelemalla tietyn tyyppisiä tehtäviä, kuten pukemisessa ja riisumisessa avustamista. Uusia taitoja koulutan sille koko ajan riippuen asiakkaiden tarpeista”, Amper toteaa.

Lyhyt työpäivä

Sisun työajat sopisivat varmasti monelle muullekin.

”Sisu työskentelee yhtenä päivä viikossa, korkeintaan kahtena. Sillä on kahdesta kolmeen asiakasta tämän työpäivän aikana. Asiakkaiden välissä Sisu lepää terapiahuoneessaan ja latautuu seuraavaa asiakasta varten”, Amper kertoo.

Sisu on saanut runsaasti positiivista palautetta jo pelkästään söpöydestään.

”Asiakkaat, jotka käyvät Sisun kanssa terapiassa, antavat myös syvällisempää palautetta koskien omaa jaksamista. Koiran kanssa useat ylittävät itsensä, kun he keskittyvät Sisun läsnäoloon eivätkä epäonnistumisen mahdollisuuteen.”

Toimittaja: Jenna Lahti