”Filosofia ei voi parantaa sairauksia, mutta se voi auttaa ajattelua” – Professori Pekka Louhialan työssä yhdistyvät lääketieteen teoria ja käytäntö | Radio Moreeni 98,4 MHz

Lastentautien erikoislääkäri Pekka Louhiala aloitti helmikuussa Tampereen yliopiston lääketieteen filosofian ja etiikan professorina. Louhiala kertoo suorastaan puhisevansa intoa määräaikaisen professuurin johdosta.

Pekka Louhialan ja Tampereen yliopiston yhteinen kertomus alkoi 45 vuotta sitten: Louhiala tuli vuonna 1975 yliopistoon opiskelemaan tietojenkäsittelyä, mutta siirtyi lääketieteeseen parin vuoden jälkeen. ”Siinä ohessa lipsahdin filosofiaan, josta tuli hyvin minulle rakas harrastus”, Louhiala sanoo.

Professori Pekka Louhialan tutkimus on käsitellyt muun muassa lumevaikutuksia.

1990-luvulla filosofia ja lääketiede kohtasivat myös ammatillisesti. Louhiala, joka oli jo valmis lastenlääkäri ja väitöskirjatutkija Helsingin yliopistossa, alkoi kirjoittaa ja opettaa lääketieteen etiikkaa.

”Tutustuin alun perin filosofiaan silkkaa uteliaisuuttani, mutta minulle kävi niin kuin monille muillekin: jäin filosofiaan koukkuun. Lopulta sattui niin mukavasti, että akateemisesta harrastuksesta tuli myös osa työtäni”, Pekka Louhiala kertoo. Hän väitteli filosofian tohtoriksi Walesin yliopistosta vuonna 2002.

Kohti parempaa ajattelua

Pekka Louhialan mukaan lääketieteen filosofian kysymyksiä yhdistää se, etteivät ne ole varsinaisesti ratkaistavissa. Esimerkiksi filosofeille vuosisatojen ajan päänvaivaa aiheuttanut mieli–ruumis-ongelma tulee Louhialan mukaan lihaksi lääketieteen käytännössä. ”Kysymykset siitä, miten mieli ja ruumis ovat suhteessa toisiinsa, ovat aina läsnä lääkärin jokapäiväisessä työssä”, Louhiala sanoo.

”Lääkärin työstä ei kuitenkaan tulisi mitään, jos joka potilaan kohdalla uppoutuisi kovin syviin filosofisiin mietteisiin”, itsekin kuusi tuntia viikossa vastaanottotyötä tekevä Louhiala toteaa.

Pekka Louhialan on tarkoitus järjestää opetusta useiden eri alojen opiskelijoille. Filosofian ja etiikan kursseille tulevilta lääkäriopiskelijoilta hän toivoo uteliaisuutta ja terveen kriittistä asennetta omaan tieteenalaansa. ”Filosofia ei voi parantaa tauteja, mutta se voi kirkastaa ja auttaa ajattelua”, sanoo Louhiala.

Toimittaja: Sakri Pölönen