Elokuvateatterien sulkeminen ravistelee alaa – valtiolta toivotaan pikaisia toimia | Radio Moreeni 98,4 MHz

Suomalaiset käyvät ahkerasti elokuvissa: viime vuosina katsojaluvuissa on päästy jopa 8-9 miljoonan kävijän huippuihin. Tällä hetkellä kuitenkin kaikki elokuvateatterit ovat kiinni koronaviruksen takia, ja niiden tulot ovat lakanneet kokonaan.

Tilanne on Suomen elokuvateatteriliiton (SEOL ry) julkilausuman mukaan hälyttävä.

”Jos elokuvateattereita ei auteta, on seurauksena elokuvateattereiden kuolemia. Suomalaiset elokuvateatteri ovat lähes pelkästään mikroyrityksiä tai pk-yrityksiä”, sanoo toiminnanjohtaja Tero Koistinen SEOL ry:n tiedotteessa.

Tero Koistinen arvioi, etteivät hallituksen koronatuet näytä sopivan elokuvateattereille juuri lainkaan. Koistisen mukaan elokuvateatterit tarvitsisivat suoria tukia.

Varsinkin pienille elokuvateattereille pitkäaikainen sulkeminen voi osoittautua kohtalokkaaksi.

Juha Elomäki, tamperelaisen Arthouse Cinema Niagaran teatterinhoitaja, toivookin, että taloudellisesta tukemisesta päätettäisiin pian.

”Elokuvateattereiden kiinteät kustannukset ovat kuitenkin olemassa koko ajan”, Elomäki muistuttaa.

Niagara pitää nyt ovensa kiinni, mutta avaa ne heti kun se on mahdollista.

”Olemme pakollisen tilanteen edessä, joten emmehän tälle mitään voi. Ihmisten terveys on etusijalla”, sanoo Juha Elomäki.

Elokuvateatterien sulkeminen on johtanut useiden ensi-iltojen siirtämiseen. (Kuva: Pixabay)

Pienemmät levittäjät uhattuna

Koska kaikki maan elokuvateatterit ovat suljettuja, ei uusia ensi-iltoja nähdä.

Helsingissä toimiva Cinema Mondo ehti tänä keväänä levittää esimerkiksi elokuvat Weathering with You ja Jäähyväiset.

”Pitkään toimineet, pienemmät levitysyhtiöt saattavat pysyä pystyssä, mikäli poikkeustilanne ei veny liian pitkäksi”, kertoo Cinema Mondon Mika Siltala.

Siltala sanoo, että kuluja on jouduttu leikkaamaan ja henkilöstöä on lomautettu. Myös kevään ensi-iltoja on siirretty syksylle.

Hanna Lajunen, Tampereella toimivan Cinemanse Oy:n toimitusjohtaja, kertoo, ettei yhtiö aio siirtää tulevia ensi-iltoja.

”Elokuvia on valmiina odottamassa, että leffateatterielämykset ovat taas mahdollisia ja kaikille turvallisia”, Lajunen sanoo.

Cinemansen alkukevään ensi-iltoja olivat Les Misérables ja The Peanut Butter Falcon.

Kohti epävarmaa tulevaisuutta

Uusien elokuvien hankkiminen muuttuu koronaviruksen myötä vaikeammaksi. Elokuvafestivaaleja on jouduttu perumaan. Kansainväliset elokuvatapahtumat ovat levittäjille tärkeitä, koska niillä tehdään paljon uusien elokuvien levityssopimuksia.

Koronavirusepidemia koskettaa kansainvälistä elokuvateollisuutta pienistä tekijöistä Walt Disney Companyn kaltaisiin jätteihin asti.

”Koko alan tulevaisuus on vaakalaudalla”, arvioi Cinema Mondon Mika Siltala.

Teatterien sulkeminen pandemian aikana on kova paikka filmihulluille. Monet elokuvien ystävät kaipaavat jo suosikkitaidemuotonsa pariin.

”Mikäli oma ikävä elokuvateattereihin on indikaattori yhtään mistään, pieniä eskapistisia taikahetkiä valkokankaan äärellä haikailee tälläkin hetkellä moni cinefiili”, sanoo Cinemansen Hanna Lajunen.

Toimittaja: Sakri Pölönen