Eikö mustassamakkarassa olekaan verta? – ”Resepti on yhtä varjeltu kuin Coca-Colan, ellei vielä varjellumpi” | Radio Moreeni 98,4 MHz

Eikö mustassamakkarassa olekaan verta? – ”Resepti on yhtä varjeltu kuin Coca-Colan, ellei vielä varjellumpi”

Mistä tamperelaisuuden perinteinen symboli mustamakkara koostuu? Vahvana elävän mielikuvan mukaan keskeiset ainesosat ovat veri ja ruis. Tuoteselosteessa ei kuitenkaan mainita verta.

Kristian Tapola

Toimitusjohtaja Kristian Tapola ja kutteri, jolla joskus kauan sitten valmistettiin makkaramassaa. Tämä kutteri vetää massaa noin 20 kiloa, kun nykykoneisiin sitä mahtuu noin 300 kiloa. (Kuva: Pia Sivunen)

Tapolan mustamakkara on jo kolmisenkymmentä vuotta valmistettu ilman tuoretta verta. Tarkkasilmäinen tuoteselosteen lukija on huomannut, että veren tilalla on sianveriproteiini. Muutos on aikanaan tehty hygieenisyyden ja tuoteturvallisuuden vuoksi.

Esimerkiksi mustamakkaran ravintoarvoon muutos ei ole vaikuttanut. Tapolan toimitusjohtaja Kristian Tapola kutsuukin tuotetta voimaruoaksi – runsasrautaiseksi ja hyväksi kuidun lähteeksi.

Mustamakkaran valmistus kestää useita päiviä, ja prosessiin kuuluu paljon käsityötä. ”Resepti on yhtä varjeltu kuin Coca-Colan, ellei vielä varjellumpi”, Kristian Tapola sanoo.

Hiljattain myyntiin saatiin pitkän tuotekehittelyn tuloksena gluteeniton mustamakkara, jossa ruis on korvattu tarkkaan valitulla riisillä ja gluteenittomalla jauhoseoksella. Entä saadaanko joskus vegaanista mustaa? ”Vegebuumi on tunnistettu Tapolassakin”, Kristian Tapola sanoo. ”Totta kai vegaanisesta mustastamakkarastakin on ideoita. Tarkoitus on joskus sellaistakin reseptiä testata, mutta sitä on vaikea sanoa, tuleeko siitä mitään.”

Toimittaja: Pia Sivunen

Kuuntele, miten Kristian Tapola vastaa kysymykseen mustanmakkaran verettömyydestä:

  • Tampereen yliopisto
  • Kuuntele lähetystä

  • Osastot

  • Arkisto


  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4

  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4

  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4
  • Tampereen yliopisto Kalevantie 4