”Ei tätä pysty mikään robotti tekemään”, kuvailee tamperelainen yrittäjä Annukka Lohko työtään suutarina | Radio Moreeni 98,4 MHz

Tamperelainen suutari Annukka Lohko perusti kahdeksan vuotta sitten Pyynikin Jalkineliikkeen Tampereen keskustaan. Töitä on riittänyt ja Lohko näkee yrityksen tulevaisuuden valoisana.

Pyynikin Jalkineliikkeen takahuoneessa liimapöytä hurisee tasaiseen tahtiin. Se vetää itseensä liimahöyryt ja hajut, jotta tilassa voi vapaasti hengittää. Suutari Annukka Lohko on työn touhussa.

”Suutarin työ on hyvin käsityöpainotteista, mutta asiakaspalvelu on myös tärkeä osa työtä. Pohjien ja korkolappujen laittoa, liimauksia, tikkauksia… Kaiken maailman korjauksia, mitä mieleen tulee. Tässä parhaillaan liimaan kumipohjia huopatossuihin”, Lohko selostaa.

Annukka Lohko työstää parhaillaan nahkasaappaiden pohjia hiomakoneella eli putsilla. Kuva: Jenna Lahti

Lohko korjaa kenkien lisäksi myös laukkuja, reppuja ja muita nahkatuotteita.

”Työvälineinäni on ompelukone, putsi eli pohjanhiomakone, prässi, jolla painetaan kenkien pohjat kiinni ja sitten on tavallisia käsityövälineitä, kuten vasara.”

Lohko suoritti jalkinealan perustutkinnon ammattikoulussa.

”Aluksi kiinnostuin jalkineista ja kengistä yleensä. Ensin minulla oli enemmän intoa suunnittelupuolelle, mutta kun pääsin ensimmäiseen työharjoitteluun suutarinliikkeessä, se käänsi pääni. Silloin kipinä iski tähän työhön”, Lohko muistelee.

Saisinko suutarin paikalle?

Lohko on naisena kokenut työssään ennakkoluuloja.

”Alkuun pyydettiin tiskillä jonkin verran suutaria paikalle. Sitten sai aina kertoa, että minähän se olen. Nykyään kuitenkin todella vähän tulee vastaan samanlaisia kommentteja. Siihen on onneksi totuttu, että suutari voi olla myös nainen”, Lohko toteaa helpottuneena.

Nykyisessä kulutusyhteiskunnassa rikkinäisiä kenkiä ja vaatteita heitetään monesti roskiin ja uusia haetaan helposti kaupasta. Lohko näkee kuitenkin yrityksensä tulevaisuuden valoisana.

”Ei tätä työtä pysty onneksi mikään robotti tekemään. Nyt on ollut myös niin paljon puhetta ilmastonmuutoksesta ja kierrätyksestä. Luulen, että se tuo tälle alalle töitä. Ettei kaikkea vaan heitettäisi heti roskiin”, Lohko toivoo.

Toimittaja: Jenna Lahti