Eduskunta-trilogia syntyi sikailevista poliitikoista ja hampaattomasta mediasta | Radio Moreeni 98,4 MHz

Eduskunta-trilogia syntyi sikailevista poliitikoista ja hampaattomasta mediasta

Ohjaaja Susanna Kuparisen mukaan Suomessa tehdään liikaa poliittisia konnankoukkuja, joista ei saada ketään vastuuseen. Eduskunta-trilogia sai alkunsa halusta käsitellä näitä asioita julkisesti ja halusta saada oikeutta.

Eduskunta III, pyövelit, kuva Ilkka Saastamoinen.

Politiikkakollektiivin ja Ryhmäteatterin Eduskunta-trilogian kolmas osa jatkaa samasta aiheesta kuin edeltäjänsäkin – suomalaisesta politiikasta. (Kuva: Ilkka Saastamoinen, Tampereen Teatterikesä)

Ryhmäteatterin ja Politiikkakollektiivin Eduskunta III nähdään tänä vuonna Tampereen Teatterikesässä. Susanna Kuparisen ohjaaman trilogian viimeisessä osassa jatketaan suomalaisen politiikan läpivalaisua. Kuparisen mukaan trilogian syntyyn on vaikuttanut yhtäältä poliittiset konnankoukut ja toisaalta median hampaattomuus.

”Meidän piti ihan oman hyvinvointimme takia alkaa tehdä esityksiä, jotta me voisimme käsitellä näitä asioita julkisesti niin, että tulisi sellainen olo, että saamme oikeutta. Poliitikot sikailevat, mutta toisaalta media on tällaisissa kysymyksissä hyvin arka ja hampaaton.”

Kuparinen toteaa, että median arkuuden ja hampaattomuuden takia teatterin on astuttava esiin ja käsiteltävä julkisella areenalla niitä kysymyksiä, jotka muuten ohitetaan ja joista vaietaan.

”Suomi on sananvapauden kärkimaita, mutta olen yhä vakuuttuneempi siitä, että se johtuu yksinkertaisesti siitä syystä, että meillä ei koetella sananvapauden rajoja.”

Kuparinen ei syytä niinkään toimittajia vaan kääntää katseet johtoportaan suuntaan.
”Meillä puhutaan paljon objektiivisuudesta, vaikka oikeasti se on munattomuutta, kyvyttömyyttä ja haluttomuutta tarttua ikäviin asioihin ja ikäviin ristiriitoihin.”

Eduskunta-trilogialle ei ole tulossa jatkoa hetkeen, mutta Kuparinen toteaa, että he eivät voi todennäköisesti lopettaa työtään koskaan.

”Ehkä teemme viimeiset Eduskunnat jossain kuselta haisevassa vanhainkodissa, josta viimeisetkin hoitajat on viety pois ja siellä on jonkunlaisia robotteja, jotka annostelevat uuden vaipan aina joka toinen vuosi ja kääntävät kylkeä, jos makuuhaavat alkavat haista.”

Toimittaja: Ilana Pantzar