Asiakkailla on tilanne hallussa: Hyvä hygienia ja turvavälit toimivat maauimalassa | Radio Moreeni 98,4 MHz

Astuessaan sisään Tampereen maauimalan portista huomaa heti paljon sinisiä paitoja, mikä tarkoittaa yhtä montaa käsidesin jakajaa. Kohta kaksi viikkoa avoinna olleessa Tampereen maauimalassa noudatetaan tarkkoja hygienia- ja turvasääntöjä, jotka asiakkaat ovat omaksuneet hyvin.

Uimaradoilla on uimarimäärä rajoitettu noin 10 henkilöön rataa kohti. Jos mielit näille radoille juhannusviikonloppuna, tarkista aukioloajat, jotka ovat silloin poikkeukselliset. (Kuva: Pia Sivunen)

Viime viikon maanantaina avautuneessa maauimalassa noudatetaan tarkasti viranomaisten ohjeistuksia. Viime kädessä vastuu on tietenkin jokaisella aikuisella asiakkaalla itsellään, sillä liikkumista ja turvaetäisyyksien pitämistä lukuisissa altaissa on mahdotonta valvoa sekunti sekunnilta. Aikuisten vastuulla on myös huolehtia, että lapset noudattavat hygienia- ja muita turvaohjeita.

Maauimalassa on toistaiseksi rajattu asiakasmäärää. Lippuluukulla on laskuri, josta näkee reaaliaikaisesti, paljonko ihmisiä on sisällä. Kun 500 tulee täyteen, lipunmyynti lakkaa hetkeksi. Maauimalaan haluavien ei ole toistaiseksi tarvinnut jäädä odottelemaan sisään pääsyä, sillä vaikka lähellä on käynyt, niin maksimimäärää yhtäaikaisia asiakkaita ei vielä ole ollut.

Kun maauimala avattiin elokuussa 2018, avajaisissa oli noin 800 ihmistä, ja silloin nurmialue ei vielä ollut kokonaan käytössä. Normaaliaikana maauimalaan siis hyvinkin mahtuisi tuplaten tuo nyt rajana oleva 500 uimaria yhtäaikaa.

Tampereen maauimala onkin yksi Suomen suurimmista. Uimalassa on yhteensä neljä allasta: lastenallas, kahluuallas, hyppyallas ja 50 metrin allas. Niihin mahtuu vettä yhteensä 3840 kuutiota.

Pallo asiakkaalla – huomaavaisuutta toivotaan

Maauimalassa on nyt kahden tunnin uintiaikasuositus, jotta useammat uimarit pääsisivät päivän mittaan sisään. Suositus on suositus, joten ketään ei voi vaatia poistumaan, vaikka kaksi tuntia ylittyisi.

”Tässä on vähän sama tilanne kuin kaupoissa ja muuallakin, että pallo on asiakkailla. Toivomme, että he ajattelevat itsenäisesti ja muita kohtaan huomaavaisesti”, sanoo uimavalvoja Lari Haromo.

Haromon mukaan maauimalan asiakkaat ovat käyttäytyneet varsin asiallisesti ja rauhallisesti. Heitä ei ole tarvinnut erityisesti huomautella, eikä mitään kärhämää sääntöjen noudattamisesta ole tullut. ”Lastenallas on sellainen paikka, jossa ei omin päin oikein osata pitää turvavälejä, mutta vanhemmat ovat kyllä valvoneet lapsiaan hyvin.”

Lastenaltaassa ei nyt ole leluja hygieniasyistä, mutta lapsilla saa olla omat kellukkeet.

Jatkuva desinfiointi on lisännyt hieman uimavalvojien työtä, mutta asiakkaiden käytökseen heidän ei ole tarvinnut erityisesti puuttua. Tornissa tilannetta tarkkailee Lari Haromo ja tornin vierellä Roope Antila. (Kuva: Pia Sivunen)

Jatkuvaa desinfiointia ja lukumäärien rajoituksia

Maauimalassa noudatetaan monenlaisia rajoituksia, jotta turvavälit säilyisivät, eikä mihinkään kertyisi ihmisiä ruuhkaksi asti. Uimaradoilla on uimarimäärä rajoitettu noin 10 henkilöön rataa kohti. Kaikki hyppytornit eivät ole käytössä, ja vesijuoksijoille on tarjolla vöitä rajoitettu määrä.

Niin vesijuoksuvöitä kuin kaikkea muutakin desinfioidaan säännöllisesti. Kertarannekkeet desinfioidaan jokaisen käyttökerran jälkeen.

”Aurinkotuolien kanssa toimitaan niin, että kun asiakas lähtee, hän kääntää tuolin kyljelleen, Näin tiedämme mennä desinfioimaan tuolin seuraavaa asiakasta varten. Kuuluttelemme tästä ja muista ohjeista noin puolen tunnin välein, ja se on lähtenyt käyntiin oikein hyvin”, Lari Haromo kiittelee.

Hänen mielestään uimavalvojan työ ei koronan vuoksi ole kovinkaan paljon muuttunut. ”Hieman lisääntynyt se tietenkin on näiden desinfiointien takia, mutta kyllä ihmiset hyvin ovat ohjeita noudattaneet. Tärkeintä on jokaisen oma hyvä hygienia ja toisten kunnioittaminen turvaväli pitämällä.”

Maauimalassa on turvallinen olo

Tamperelainen Henna Ojaluoma istui keskiviikkona lastenaltaan äärellä oululaisen Minna Korpierkin kanssa. Ojaluoma ei ollut aiemmin tänä kesänä uskaltautunut maauimalaan, koska luuli siellä olevan ihan hirveästi ihmisiä. Iltauinnilla uimalassa edellisiltana käynyt Korpierkki sai hänet houkuteltua, ja Ojaluoma totesi väljyyden ihan mukavaksi.

Henna Ojaluoma (vas.) ja Minna Korpierkki istuivat vahdissa lastenaltaan reunalla. Oululainen Korpierkki tunnusti olevansa hienosta maauimalasta suorastaan kateellinen tamperelaisille. (Kuva: Pia Sivunen)

”Kaikki on huomioitu hienosti – erityisjärjestelyt, desinfioinnit, kuulutukset. Tämä on hieno paikka. Olen oululaisena tästä tamperelaisille ihan kateellinen”, Minna Korpierkki tunnusti. Hänen uimahyppyä harrastavalle pojalleen kelpasivat erityisesti maauimalan hyppytornit.

Myös Henna Ojaluoma kiittelee, että ohjeistus on hyvää, ja olo on turvallinen. Lapsiakaan ei ole tarvinnut erityisesti huomautella mistään, vaan jonotustilanteetkin ovat sujuneet hyvin.

Tamperelaiset Oona Puustinen ja Katariina Hakala kertovat viettäneensä maauimalassa miltei koko viime kesän, eikä keskiviikko suinkaan ollut tämän kesän ensimmäinen kerta. Heitäkään ei pelota ajatus koronasta etenkään, kun he ovat havainneet hygieniasta huolehtimisen olevan maauimalassa todella hyvää. ”Ja luotamme siihen, että sairaat pysyvät kotona eivätkä lähde uimalaan.”

Miksi Oona Puustinen ja Katariina Hakala viettävät aikaa mieluummin maauimalassa kuin uimarannalla. Sen kuulet täältä

Toimittaja: Pia Sivunen