Anu-Elina Ervasti suorasta lähetyksestä: ”Kun jännittää ja syke nousee, ollaan oppimisen äärellä” | Radio Moreeni 98,4 MHz

Kun vuonna 2013 Tampereen yliopistosta valmistunut Anu-Elina Ervasti aloitti tiedotusopin opiskelunsa, hänellä oli selkeä ajatus tulevasta urastaan paikallislehdessä. Toisin kävi. Siihen, että Ervasti tänään asuu hektisessä Helsingissä ja työskentelee verkkojournalistina maan suurimmassa sanomalehdessä, vaikutti omalta osaltaan Radio Moreeni.

Anu-Elina Ervasti

Missäpä muuallakaan otettaisiin valokuva Lukuhetki-ohjelman toimittajasta Anu-Elina Ervastista kuin Helsingin uuden kirjaston Oodin pihamaalla. (Kuva: Pia Sivunen)

Pohjoisesta kotoisin olevalla nuorella naisella oli ajatuksena tehdä ihan perinteistä hommaa paperilehden parissa. ”Paikallislehti kiinnosti, sillä paikallisjournalismi on ihmisen kokoista ja sillä on konkreettista vaikutusta ihmisten elämään. Paikallislehti on myös kanava, jonka kautta ihmiset voivat saada omaakin ääntään kuuluviin”, perustelee Anu-Elina Ervasti. Hänelle paikallislehdessä työskentely tuli tutuksi Kuusamossa, Posiolla ja Taivalkoskella ilmestyvässä Koillissanomissa.

Radio opetti työstä ja omasta itsestä

Opiskeluaika sai Ervastin ymmärtämään, että hyvää journalismia voi tehdä muissakin välineissä kuin paikallislehdessä. Ja sitten opinnoissa tuli vastaan radiotyön kurssi, joka iski niin, että siltä piti päästä myös kakkoskurssille, jolla tehtiin ohjelmaa Radio Moreeniin. Radiotyössä Anu-Elina Ervasti huomasi, että journalistiikassa on paljon ja monenlaista kivaa tehtävää. Radiotyö opetti asioita myös tekijästä itsestään.

”Huomasin, että nautin uuden oppimisesta ja haasteista. Varsinkin suorat lähetykset jännittivät, mutta huomasin, että kun jännittää ja syke nousee, ollaan oppimisen äärellä. Silloin ehkä kehittyy eniten toimittajana.”

Anu-Elina Ervastin konstina itsensä rauhoittamiseen jännittävän lähetyksen alla oli hengittää syvään ja miettiä, mikä on pahinta, mikä voi tapahtua. ”Siitä sitten vaan tilanteeseen kiinni. Kukaan ei kuole, vaikka vähän sössisitkin.”

Kuuntele tästä, mikä Ervastin mielestä on radiossa erityisen haastavaa lehtityöhön verrattuna.

Radiotyön opettamista aikapaineiden sietämisestä ja nopeasta reagointikyvystä on ollut Ervastille hyötyä työssä myöhemminkin, ja selkeys ja ytimekäs asian kiteytys ovat tärkeitä verkkouutispuolellakin.

Omia ohjelmia ja rautalangan vääntöä

Anu-Elina Ervastilla oli vuonna 2012 oma, puolituntinen Lukuhetki-ohjelmansa Radio Moreenissa. Hän ei aina itse valinnut käsiteltäviä kirjoja, vaan päätti kirjallisuuden genren ja otti yhteyttä ihmiseen, joka tunsi juuri tuota lajia. Haastateltava sai valita kirjan, josta ohjelmassa keskusteltiin.

Lukuhetkestä jäi mieleen erityisesti ohjelman ensimmäinen haastateltava, kouluneuvos Kirsti Mäkinen, jonka kanssa oli käsiteltävänä Minna Canthin Anna-Liisa.

”Siitä jäi sellaiset fiilikset, että tämähän on ihan hauskaa hommaa. Ei tunnu työltä ollenkaan. Voin jatkaa,” Anu-Elina Ervasti kertoo. ”Kirsti Mäkinen oli niin välitön, ja hänellä oli mielenkiintoisia pohdintoja ja näkökulmia, joita en ollut itse oivaltanut.”

Ervasti lähti tekemään Moreeniin myös EU-rahoitteista makasiiniohjelmaa, jossa ajankohtaiset aiheet vaihtelivat laivojen rikkipäästöistä musiikkiin. Välillä vastaan tuli hankalia aiheita, kuten vaikkapa rahoitusvakausmekanismi, joka opetti toimittamisen perusasioita. Vaikea asia oli väännettävä rautalangasta ensin itselle, jotta sitten osasi selittää sen yleisölle.

”Joskus oli jäätymisen hetkiä ja pieniä mokia, mutta niistäkin aina oppii. Kerran piti haastatella Brysselissä työskennellyttä Satu Hassia, jonka avustajan kanssa oli sovittu aika. Kumpikaan ei vain huomannut tarkistaa, puhutaanko Suomen vai Brysselin ajasta. Odotin puhelua tunnin ja vähän ihmettelin, miksei sitä tule. Hassi soitti tietenkin juuri silloin, kun olin lyönyt studion oven perässäni kiinni”, Ervasti kertoo.

Haastattelu saatiin toki tehtyä myöhemmin, ja tapaus opetti sen, että Ervasti muistaa taatusti tarkistaa minkä maan ajasta puhutaan, kun sovitaan haastattelusta.

Sama tarkoitus, eri välineet

Helsingin Sanomissa nykyään työskentelevä Anu-Elina Ervasti on tehnyt Radio Moreenin lisäksi töitä paikallislehdessä, maakuntalehdissä ja iltapäivälehdessä sekä kirjoittanut freelancerina aikakauslehtiin.

Suurin muutos hänen työuransa aikana on tapahtunut siinä, miten suuri osa uutisista katsotaan netistä. Journalismin ero printissä ja verkossa näkyy Ervastin mielestä lähinnä esillepanossa. ”Printtiversio näyttää kokonaisuuden heti – otsikon, kuvat ja jutun sijoittelulla myös sen arvotuksen muiden juttujen joukossa. Verkossa ei ole näitä keinoja, vaan tarjoilu on mietittävä tarkoin. Lukupäätös tehdään ehkä vain otsikon perusteella.”

Radiotyöhön Anu-Elina Ervasti ei ole toistaiseksi palannut. Yksi syy siihen on työajoissa. ”Radiotoimittajat heräävät ihan hirveän aikaisin, enkä ole yhtään aamuihminen. Jos vetäisin jotain aamushow´ta, niin jaksaisinkohan nousta aikaisin joka aamu?” hän epäilee.

Radion kuuntelijanakaan Ervasti ei ole erityisen aktiivinen. ”Perinteistä radiota en kovin kuuntele, mutta podcasteja ja youtube-videoita ja Jouluradiota seuraan kyllä.”

Toimittaja: Pia Sivunen

Radio Moreeni aloitti toimintansa vuoden 1989 syksyllä. Vuosien varrella monet toimittajat ja radiontekijät ovat ottaneet uransa ensiaskeleet studiossamme. Tässä juttusarjassa esittelemme muutamia Moreenista ponnistaneita alan ammattilaisia.