Anna Sirén päätyi juontajaksi sattumalta – radiokipinä syttyi Moreenin studiossa, kun teatteriohjelman tekeminen vei mukanaan | Radio Moreeni 98,4 MHz

Sirén tuli Radio Moreeniin ystävän kutsusta. Ilman tätä ensikontaktia hän ei kenties olisi päätynyt radioalalle, tai journalistiksi muutenkaan. 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi esittelemme muutamia Radio Moreenista alalle ponnistaneita ammattilaisia.

Anna Sirén YLE Tampereen studiossa.

Anna Sirén juontaa YLE Tampereen lauantailähetyksiä. Viikot hän työskentelee toimittajana.

2000-luvun alussa Moreenin teatteriohjelma Lämpiö menetti toisen juontajistaan. Jäljelle jäänyt Jyri Siimes kutsui korvaajaksi ystävänsä, teatteriopiskelija Anna Sirénin. Anna innostui sitten radiosta niin, että kävi myöhemmin myös tiedotusopin radiokurssit. Tiedotusoppi oli hänen pitkä sivuaineensa.

Kesäharjoitteluhakemus Ylelle torjuttiin, mutta pian Anna olikin siellä vakitöissä.

“Hakijoita oli paljon, ja olin toisiksi paras. Ehdin sitä mähkiä päivän verran, että en sitten rupeakaan radiota tekemään. Seuraavana päivänä soitettiin, että koska osaat kuitenkin käyttää näitä järjestelmiä, niin tuletko meille töihin,” hän kertoo.

Radiotyön käytännön taitojen oppiminen on juuri se, mistä Sirén Moreenia kiittää. Hänen mielestään radiotoimittajan työ on jotain, minkä voi oppia vain käytännössä, ja ilman tätä käytännön kokemusta hän ei olisi Ylelle osannut edes hakea.

”Ajattelin aina, että ehkä kolmekymppisenä huomaa mihin on päätynyt”

“Tulin ihan ulkopuolelta, ja se oli varmaan sekä etu että kamaluus, ettei ollut minkäänlaista pohjatietoa siitä, miten ohjelmaa pitäisi rakentaa,” Anna Sirén muistelee.

Hän ei nuorempana tähdännyt radioalalle. Hän ajatteli silloin, että ehkä hän kolmekymppisenä huomaa, mihin on päätynyt ja tykkää siitä. Näin Annalle kävikin, ja hän toivoo, että nykyäänkin nuoret asennoituisivat tulevaisuuteensa rennommin.

Nyt Sirén on ollut Yle Tampereella jo viisitoista vuotta. Siinä sivussa hän on tehnyt muun muassa jonkin verran näyttelijän töitä. Korpelan kujanjuoksu -sarjassa hän pääsi esittämään jopa paikallisradion radiojuontajaa.

Mikä on Anna Sirénin ensimmäinen Moreeni-muisto? Kuuntele audio.

Toimittaja, kuva: Janne Järvinen

Radio Moreeni aloitti toimintansa vuoden 1989 syksyllä. Vuosien varrella monet toimittajat ja radiontekijät ovat ottaneet uransa ensiaskeleet studiossamme. Tässä juttusarjassa esittelemme muutamia Moreenista ponnistaneita alan ammattilaisia.