Äänimuseo 10 vie ikäihmiset heinäpellolle, mattopyykille ja Tammerkosken kuohuja kuuntelemaan | Radio Moreeni 98,4 MHz

Äänimuseo 10 tarjoaa tamperelaisille ikäihmisille muistelun ja keskustelun pohjaksi ääniä esimerkiksi luonnosta ja vanhoista maaseudun askareista. Vuorovaikutteisia äänimatkoja voi toteuttaa helppokäyttöisellä, puukotelon sisällä olevalla teknisellä laitteella, jota ikäihmisille toimintaa järjestävät tahot voivat lainata ilmaiseksi.

Äänimuseo_10_kiekkoja

Äänimuseo 10 sisältää 30 äänikiekkoa, joilta voi kuulla esimerkiksi lumen narskuntaa saappaan alla tai kalan perkauksen ääniä. Etusivun kuvassa museolehtori Lila Heinola ohjaa ikäihmisiä. (Kuvat: Teppo Moilanen)

Äänimuseon tuotanto kuuluu Tampereen kaupungin kulttuurikasvatusyksikkö TAITEn Konkarit – Ikäihmisten museopalveluja -toimintaan. Sen ideana on viedä museopalveluja niille, jotka eivät itse pääse museoon.

Museopalveluissa on tehty jo useampia äänimuseokokonaisuuksia, joista loppukeväällä valmistunut Äänimuseo 10 on uusin. Vastaanotto on ollut hyvä; Äänimuseo 10 on ollut lainassa kaiken aikaa. Varauksia on sisässä jo pitkälle ensi kevääseen.

Muistoja, tietoa ja jumppaakin

Ikäihmisten muistelutuokioissa käytettävä Äänimuseo 10 avaa äänimuistoja vaikkapa vuosikymmenten takaisesta heinänteosta, kalan perkauksesta tai pakkaslumen narskunnasta saappaan alla. Pienessä salkussa kulkevaan museoon on tallennettuna 30 eri teemaryhmiin liittyvää ääntä.

”Äänimuseon mukana kulkee kirja, joka kertoo tietoa kuultavista äänistä. Niistä monet ovat jääneet enemmän tai vähemmän historiaan, mutta tästä ohjaajakin löytää taustatietoa”, sanoo kirjan tekijä, museolehtori Lila Heinola, joka ohjaa ja koordinoi ikäihmisten museopalveluita kulttuurikeskus TAITEssa. Häneltä Äänimuseota voi kysyä lainaan.

Niin ikään Äänimuseo 10:n mukana tulevat ohjeet tuolijumppaan. ”Ääniin liittyy jumppaohjeet, joista ohjaaja voi koota ryhmälle sopivan kokonaisuuden. Liikunnallisuuden liittäminen mukaan on äänimuseossa aivan uutta”, Heinola kertoo.

Äänimuseo 10 on vastaisuudessa varmaankin hieman nopeampaa saada TAITEsta lainaksi, sillä siitä on juuri saatu toinen samanlainen laite käytettäväksi Koukkuniemen alueella. Pari kopiota on tehty myös kirjaston kotipalveluiden sopimusasiakkaiden käyttöön.

Toimittaja: Pia Sivunen