”1990-luvun lama antoi syyn Osviitalle”, kertoo 25-vuotiaan kriisikeskus Osviitan toiminnanjohtaja Kati Rikala | Radio Moreeni 98,4 MHz

Tampereella toimiva kriisikeskus Osviitta täyttää 25 vuotta. Kriisikeskus Osviitta on  matalan kynnyksen auttamispaikka. Osviitta perustettiin vuonna 1993 ja se on osa Tampereen mielenterveysseuran toimintaa.

Kriisikeskus Osviitan pitkälle taipaleelle on mahtunut paljon kaikenlaista, mutta toiminnan periaatteet ovat pysyneet samana.

”Meillä on edelleen sama ihmisläheinen työote kuin silloin 25 vuotta sitten. Ihminen tulee nähdyksi kokonaisena, ei vain diagnoosin tai ongelman kautta. Perustamme kuunteluun, hyvään kontaktiin ja keskittyneeseen vuorovaikutukseen”, kuvailee mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Kati Rikala.

Osviitassa asiakkaita kohtaavat Rikalan lisäksi viisi kriisityöntekijää sekä noin 80 vapaaehtoista tukihenkilöä.

”Meidän apu on kuuntelua ja keskustelua, eli tämmöistä keskusteluapua ja tukea. Meillä voi käydä maksuttomasti yhdestä viiteen kertaan täysin anonyymisti, eikä tarvitse olla mitään diagnoosia mielenterveydestä”, Rikala kertoo.

Laman aikana tarvittiin apua

Yksi syy kriisikeskuksen perustamiselle lienee 1990-luvun lama, joka velloi myös Tampereella. Ihmisille haluttiin tarjota paikka puhua ongelmistaan.

”Osviitasta on haettu eniten apua pari- ja perheongelmiin. Seuraavana tulevat sitten yleinen ahdistuneisuus ja masentuneisuus sekä muut ihmisssuhdeongelmat, tai kuolema lähipiirissä”, Rikala toteaa.

Apu on eittämättä mennyt perille. Osviitan tulokset ovat olleet positiivisia.

”Itsetuhoisuus laskee ja toiveikkuus lisääntyy, eli elämää haittaavat ongelmat vähenevät ja arjessa selviytyminen paranee Osviitalla käynnin jälkeen”, Rikala iloitsee.

Vapaaehtoisena jo 21 vuotta

Kriisikeskus Osviitan tukihenkilö Riitta Vesanen on toiminut vapaaehtoisena jo 21 vuoden ajan.

”Minulla on ollut oman elämän kriisejä ja olen niistä selvinnyt. Niiden jälkeen tuli sellainen seesteinen tilanne, että pääsin mukaan toimintaan töiden ohella.”

Vesanen ei vaihtaisi työtään, vaikka se viekin hänen vapaa-aikaansa.

”Vapaaehtoistyö Osviitassa on todella antoisaa ja siinä tutustuu inhimillisen elämän monimuotoisuuteen. Omaan elämään saa lisää perspektiiviä, kun tapaa erilaisia ihmisiä erilaisten ongelmien kanssa”, Vesanen naurahtaa.

Vaikka vapaaehtoistyössä on paljon hyviä puolia, haasteitakin löytyy.

”Ikinä ei voi tietää etukäteen, millainen ihminen tulee vastaanotolle. Uuteen asiakkaaseen ei siis voi varautua. Tärkeää on kuitenkin olla tilanteessa läsnä ja kuunnella”, Vesanen muistuttaa.

Toimittaja: Jenna Lahti