1800-luvulla pääsiäiskortit tehtiin tuohesta – sata vuotta myöhemmin puput lensivät kaksitasoisilla | Radio Moreeni 98,4 MHz

Tampereen Postimuseosta löytyy laaja kokoelma ajan saatossa kertyneitä pääsiäispostikortteja. Perinteisen pääsiäisjuhlaan liittyvän kuvituksen lisäksi kortit toimivat aikoinaan myös tiedotuskanavana.

(Kuva: Marko Lehtimäki)

Tampereella sijaitsevan Postimuseon kätköistä löytyy tuhansia pääsiäispostikortteja. Suuri osa korteista saapui Postimuseolle edesmenneen keräilijä Tamara Reppoltin testamenttilahjoituksen myötä.

Siinä missä nykyään perinteiset pääsiäisaiheet, kuten puput, munat, tiput ja noidat kuvittavat pääsiäiskortteja, aikoinaan niiden avulla viestittiin romanttisista tunteista, kertoo Postimuseon tiedotuksesta vastaava Helena Pärssinen.

“1820-luvulla pojat muun muassa lähettelivät mielitietyilleen pilailevia pääsiäisrunoja ja kirjeitä, jotka oli joko raaputettu tuoheen tai  paperilappuseen. Niissä oli mukana noidan kuvia, sarvia ja muita asioita, jotka liittyivät silloin pääsiäiseen.”

Keski-Euroopan kevät toi kortteihin keväiset aiheet

1900-luvun alkupuolella kaikki postikortit painettiin Saksassa, mistä ne levisivät ympäri Eurooppaa.

Pärssinen muistuttaa, että Saksaan kevät saapuu aikaisemmin kuin Suomeen, ja näin ollen pääsiäiskorttien kuvituksessa nähtiin pidemmälle kehittyneitä keväisiä aiheita, kuten hiirenkorvalla olevia puita ja keväisiä kukkia.

Pääsiäispostikortit toimivat aikoinaan myös tiedotuskanavana. Tämän takia korttien kuvitusmaailmasta löytyy paljon silloisia ajankohtaisia aiheita. Pärssisen mukaan esimerkiksi taiteilija Jenni Nyström käsitteli postikorttien kuvituksissaan yhteiskunnallisia asioita.

“Pääsiäiskorttien aiheissa näkyy ammattiyhdistysliikkeen nousu ja naisasialiike sekä erilaisia teknisiä innovaatioita, kuten puhelimia ja lentokoneita”, kertoo Pärssinen.

Toimittaja: Marko Lehtimäki

Kuuntele