12-vuotias voi olla jo päätöksenteossa mukana Tampereella – Emilia Tyynelä toimii puheenjohtajana Lasten Parlamentissa | Radio Moreeni 98,4 MHz

Tampereen Lasten Parlamentti on vuonna 2001 perustettu alakoululaisten lasten vaikuttamiskanava. Sen pääasiallinen tehtävä on tuoda lasten mielipide tamperelaiseen päätöksentekoon ja luoda lapsille erilaisia vaikuttamisen mahdollisuuksia.

Karosen koulua käyvä 12-vuotias Emilia Tyynelä on jo kolmatta vuotta mukana Lasten Parlamentin toiminnassa. Tällä kaudella hän toimii ensimmäistä kertaa puheenjohtajana.

”Tykkään todella paljon vaikuttamisesta ja Lasten Parlamentin toiminta kuulosti kivasta”, Emilia toteaa kertoessaan, miksi alunperin haki puheenjohtajan paikkaa.

”Jo kahden ensimmäisen vuoden aikana halusin puheenjohtajan paikalle. Ensimmäisenä vuonna en uskaltanut vielä hakea, mutta toisena vuonna otin itseäni niskasta kiinni. Silloin en vielä kuitenkaan päässyt kyseiseen tehtävään”, Emilia muistelee.

Lasten Parlamentin suurkokouksessa lapset pääsevät istuntosalissa mukaan Tampereen kaupungin päätöksentekoon.

Puheenjohtajuuden plussat ja miinukset

Puheenjohtajan rooli on maistunut Emilialle toistaiseksi hyvin. Hän on saanut lisää rohkeutta olleessaan Lasten Parlamentin toiminnassa mukana.

”Puheenjohtajuudessa parasta on kokousten johtaminen. Välillä on kuitenkin haastavaa keskittyä koko kokouksen ajan ja kuunnella sekä antaa puheenvuoroja. Keskittyminen herpaantuu melko helposti”, Emilia myöntää.

Politiikka ja vaikuttaminen kiinnostavat Emiliaa nuoresta iästään huolimatta.

”Puheenjohtajakauden jälkeen haluaisin hakea Lasten Parlamentin apulaisohjaajaksi. Sen jälkeen haaveena olisi päästä mukaan Nuorten Parlamenttiin.”

Emilian mielestä lapsienkin on päästävä vaikuttamaan Tampereen asioihin, että saataisiin heidänkin näkökulma kuuluviin päätöksenteossa. Siksi Lasten Parlamentin olemassaolo on merkittävä osa Tamperetta.

Lasten Parlamentin hallituksen seuraava kokous pidetään maanantaina 21.1. kello 16 Monitoimitalo 13:n tiloissa. Kokous on kaikille avoin.

Toimittaja: Jenna Lahti
Kuuntele Emilia Tyynelän haastattelu: